Eșec aproape total pentru România. Planul-minune nu a funcționat, ne-am bătut joc de bani

Badea Violeta 18.01.2023, 08:11
Eșec aproape total pentru România. Planul-minune nu a funcționat, ne-am bătut joc de bani

Anul trecut, România a primit de la Comisia Europeană numai 6 miliarde de euro din PNRR, deși ar fi trebuit să încaseze 9 miliarde de euro. Asta pentru că țara noastră nu a îndeplinit toate jaloanele şi ţintele asumate. România avea 55 de obiective, însă a reușit să îndeplinească numai 33. Multe proiecte sunt blocate sau în întârziere.

România s-a făcut de râs la Bruxelles

Un număr de 55 de jaloane trebuiau atinse până la data de 31 decembrie 2022, însă numai 33 au fost făcute la timp. Restul măsurilor care trebuiau finalizate sunt blocate sau în întârziere.

Există, de exemplu, întârzieri la semnarea unor contracte pentru extinderea metroului în Capitală, dar și pentru cel care va fi construit la Cluj-Napoca, precizează știrileprotv.ro.

În același timp, ar mai fi trebuit să fie decise și modificări în ceea ce privește taxele pe care le achităm, dar și modificări la Codul Penal. În plus, nici Programul prima conectare la apă și canalizare nu a fost făcut la timp. Astfel, țara noastră s-a ales doar cu 6 miliarde de euro din 9.

Citește și Săptămână ocupată pentru Sorin Grindeanu. A vorbit despre cele mai importante proiecte finanțate prin PNRR!

Tara noastra nu a reusit sa-si atinga toate obiectivele din PNRR
Tara noastra nu a reusit sa-si atinga toate obiectivele din PNRR

România poate pierde bani din PNRR

Până în 2026, România ar trebui să primească 29 de miliarde de euro. În urma eșecurilor, însă, țara noastră s-ar putea trezi cu plățile blocate. La capitolul bani cheltuiți efectiv, România abia a ajuns la jumătate de miliard de euro.

„Cu cât se întârzie pe partea de calendar, cu atât ai o problemă la atras banii, încep niște șantiere uriașe din PNRR. În momentul în care se vor termina acești bani care există, va fi o uriașă problemă de finanțare, Guvernul care va fi atunci ori va opri șantierele, ori va pune bani de la buget.”, a declarat Cristian Ghinea, vicepreședinte USR, potrivit sursei de mai sus.

Pentru a salva situația, oficialii noștri au de gând să negocieze câteva dintre proiectele și reformele promise în domeniul pensiilor, energiei, digitalizării și mediului, după ce au realizat că nu au cum să le ducă la bun sfârșit până la termenul-limită din anul 2026.

 „Peste 5 miliarde de euro din cele 6,3 miliarde primite anul trecut au fost deja contractate. Nu să menținem, ci să intensificăm ritmul, sunt convins că anul acesta lucrurile vor avea un alt ritm și să rezolvăm totul din timp.”, a transmis Nicolae Ciucă.

Citește și 500 milioane de lei din PNRR, alocate pentru modernizarea şi dotarea a 55 de ambulatorii de specialitate din România!

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...