Erdogan se opune noilor aderări NATO. „Turcia nu va ceda în privința Suediei și a Finlandei”

Badea Violeta 16.05.2022, 22:17
Erdogan se opune noilor aderări NATO. „Turcia nu va ceda în privința Suediei și a Finlandei”

Oficialii finlandezi și suedezi și-au declarat în ultimele zile intenția de a adera la NATO, invocând invazia Rusiei în Ucraina. Însă acceptarea lor în alianță necesită acordul unanim al membrilor, iar liderul unuia dintre aceste state și-a exprimat ezitarea cu privire la cele două state. Este vorba despre președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Iată ce a declarat oficialul turc!

Președintele Turciei spune că nu va aproba aderarea Suediei și Finlandei la NATO

Erdogan a declarat vineri, 13 mai, că Turcia nu privește cu ochi buni aderarea Finlandei și a Suediei la NATO. Acesta le reproșează celor două țări că nu a aprobat cererile de extrădare în cazul unor persoane pe care Ankara le acuză că ar fi membre ale unei organizații teroriste, notează agenția de presă Anadolu.

„Urmărim evoluțiile cu Suedia și Finlanda, dar nu avem gânduri favorabile”, a declarat liderul turc reporterilor.

Ulterior, un consilier al lui Erdogan a declarat pentru Reuters: „Nu închidem ușa. Dar, practic, ridicăm această problemă ca o chestiune de securitate națională pentru Turcia”.

Erdogan a afirmat că cele două țări „găzduiesc multe organizații teroriste”, referindu-se în primul rând la militanții Partidului Muncitorilor din Kurdistan, sau PKK.

PKK este o grupare de gherilă kurdă care a luptat timp de decenii într-o insurecție separatistă în unele părți ale Turciei. Aceasta a fost desemnată de Statele Unite ca organizație teroristă în 1997.

Statele Unite și Suedia au atras furia lui Erdogan din cauza sprijinului lor pentru o miliție afiliată PKK în Siria, unde grupul lupta împotriva Statului Islamic.

Turcia a mustrat Statele Unite în luna februarie a anului trecut, iar Ankara l-a convocat pe ambasadorul Suediei în Turcia în legătură cu această chestiune două luni mai târziu.

Erdogan, ale cărui opinii neortodoxe privind relația dintre ratele dobânzilor și inflație au dus la turbulențe economice, se confruntă cu o luptă pentru realegere cel târziu în 2023, iar comentariile sale ar putea viza în parte alegătorii naționaliști care se opun oricărei înțelegeri cu PKK.

Turcia a exprimat și alte nemulțumiri cu privire la Suedia și Finlanda, inclusiv preocupări legate de garanțiile de securitate și de exporturile blocate de arme către Turcia.

Erdogan se opune aderarii Suediei si Finlandei la NATO
Erdogan se opune aderarii Suediei si Finlandei la NATO

Poate Turcia să se opună prin veto aderării Finlandei și Suediei la NATO?

Aderarea Finlandei și a Suediei în alianță necesită sprijinul unanim al tuturor celor 30 de state membre NATO, astfel încât Turcia ar putea obiecta și ar putea împiedica aceste aderări. Cu toate acestea, Stockholm, Helsinki și Ankara au purtat discuții în ultimele zile pentru a pune la punct problemele.

Statele Unite, care dețin un rol important în cadrul alianței, au declarat că există un sprijin larg pentru aderarea națiunilor nordice la NATO. Karen Donfried, secretar de stat adjunct pentru afaceri europene și eurasiatice, a avertizat că Erdogan nu a declarat oficial că va acționa împotriva Suediei și a Finlandei.

Pe de altă parte, Jen Psaki, secretarul de presă al Casei Albe, a declarat vineri că nu există niciun dubiu cu privire la sprijinul din partea majorității membrilor NATO, adăugând că administrația Biden lucrează pentru a clarifica poziția Turciei.

Ca răspuns la întrebările privind poziția țării conduse de Erdogan, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, și-a exprimat încrederea că alianța va acționa rapid.

Turcia a fost clară: intenția lor nu este de a bloca aderarea”, a declarat oficialul.

„Prin urmare, sunt încrezător că vom putea aborda preocupările pe care Turcia le-a exprimat într-un mod care să nu întârzie procesul de aderare.”, a mai adăugat acesta.

Urmăriți Impact.ro și pe