Epava unei drone a armatei Ucrainei, găsită între Sulina și Sfântu Gheorghe. A fost recuperată de o navă

Ana Anitoiu 23.05.2022, 23:00
Epava unei drone a armatei Ucrainei, găsită între Sulina și Sfântu Gheorghe. A fost recuperată de o navă

Ministerul Apărării a anunțat că epava unei drone a armatei Ucrainei a fost găsită într-o zonă aflată între Sulina și Sfântu Gheorghe, la aproximativ două mile marine de țărm. Forțele Navale Române au recuperat-o.

Ce au descoperit autoritățile în legătură cu epava dronei

Drona de tip Bayraktar folosită de armata Ucrainei a fost găsită luna aceasta, conform Ministerului Apărării. Forțele Navale Române au fost sesizate la data de 11 mai cu privire la această epavă ce plutea în derivă în apele teritoriale ale României.

Forțele Navale au recuperat epava dronei. Ulterior, aceasta a fost preluată de Forțele Aeriene Române pentru derularea procedurilor legale de identificare a epavei și cercetarea împrejurărilor în care aceasta a ajuns în apele teritoriale ale țării.

Primele date au arătat că epava, ce poartă însemnele Forțelor Navale ale Ucrainei, nu avea armament și muniție la bord. În urma coroborării datelor de trafic aerian din regiunea Mării Negre, acest aparat de zbor s-a prăbușit în spațiul aerian ucrainean, cel mai probabil în cursul acțiunilor desfășurate în perioada 7 – 8 mai. Ulterior, curenții au purtat-o către apele teritoriale ale României.

Conform Ministerului Apărării Naționale, în prezent se desfășoară procedurile legale de notificare a autorităților ucrainene cu privire la această situație.

Epava unei drone a armatei Ucrainei, gasita intre Sulina si Sfantu Gheorghe
Drona Bayraktar

Pentru ce au folosit ucrainenii dronele Bayraktar

Forțele armate ucrainene au folosit dronele Bayraktar asupra trupelor Rusiei de pe Insula Șerpilor. În imagini apărute pe rețelele sociale se vede cum acestea au distrus o navă rapidă de debarcare aflată la mal. În imagini sunt surprinse și bombardamente asupra pozițiilor rusești de pe insula propriu-zisă.

Insula Șerpilor a devenit unul dintre simbolurile rezistenței ucrainene încă din primele zile ale războiului, după ce un militar ucrainean a răspuns ultimatumului dat de Moskva cu replica: „Navă rusă, du-te la dracu”.

Rusia a transmis că vrea să reia negocierile cu Ucraina

Negociatorul rus Vladimir Medinski a declarat că Moscova este gata să reia negocierile de pace cu Ucraina. El a precizat că a fost vina Kievului „în întregime” că tratativele au fost suspendate și a precizat că „mingea este în terenul” ucrainenilor.

De cealaltă parte, negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak a declarat marţi că tratativele de pace e au fost „suspendate”, în timp ce Rusia şi-a reorientat şi relansat „operaţiunea specială” către estul Ucrainei, unde loviturile sunt tot mai intense.

De asemenea, sâmbătă, Mihailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a exclus posibilitatea ca Ucraina să accepte un armistițiu cu Rusia și a respins ideea de a încheia un acord cu Moscova ce să implice cedarea unor teritorii.

Moscova și Kievul au avut mai multe runde de negocieri, directe sau online, după ce forțele ruse au intrat în Ucraina pe 24 februarie şi nu au reuşit să cucerească rapid Kievul. La un moment dat, acestea au fost purtate de miniștrii de Externe. Oficialul rus Serghei Lavrov și omologul său ucrainean Dmitro Kuleba s-au întâlnit în luna martie în Turcia, după care delegaţiile s-au întâlnit la Istanbul, dar în zadar.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...