Englezii se grăbesc să își schimbe bancnotele vechi înainte de data limită. Cum vor arăta banii acceptați în Regat

Anca Manolica 18.09.2022, 21:16
Englezii se grăbesc să își schimbe bancnotele vechi înainte de data limită. Cum vor arăta banii acceptați în Regat

Englezii se grăbesc să își schimbe vechile bancnote de hârtie cu noile versiuni, cu puțin peste două săptămâni înainte ca acestea să nu mai fie mijloc legal de plată. De la 30 septembrie, ele nu vor mai fi putea folosite. Conform protocolului, după moartea reginei, monedele și bancnotele națiunii trebuie înlocuite cu versiuni cu capul noului rege încoronat, Charles al III-lea.

Bancnotele și monedele, înlocuite în Regat

Regina Elisabeta a II-a este reprezentată pe bancnotele și monedele britanice de zeci de ani. De asemenea, portretul ei a fost inclus pe monedele din zeci de alte locuri din întreaga lume, ca o amintire a extinderii coloniale a imperiului britanic.

Odată cu trecerea în neființă a reginei Elisabeta a II-a, bancnotele și monedele care au purtat chipul monarhului în cea mai mare parte a celor 70 de ani de domnie vor fi schimbate. Ele vor fi înlocuite, în timp, cu versiuni cu capul regelui Charles al III-lea. Cu toate acestea, se așteaptă ca procesul să dureze cel puțin doi ani, și probabil mai mult pentru monede.

30 septembrie 2022, data limită până la care mai pot fi folosite bancnotele vechi în Marea Britanie

Dacă deții bancnote de 20 sau 50 de lire sterline pe suport de hârtie, autoritățile te sfătuiesc să le folosești sau să le depui la bancă sau la oficiul poștal. Cozile deja au început să se formeze la Banca Angliei, însă instituția a asigurat clienții că nu există un termen limită pentru schimbul de bancnote.

Noua bancnotă de 20 de lire
Noua bancnotă de 20 de lire

Cu toate acestea, faptul că ele nu vor mai fi acceptate în magazine sau de către întreprinderi a dus la o grabă pentru a le schimba. Potrivit site-ului băncii, clienții au fost nevoiți să aștepte mai mult de o oră în ultimele zile, ca urmare a „cererii foarte mari”.

Pe măsură ce bancnotele de hârtie sunt returnate la Banca Angliei, acestea sunt înlocuite cu noile bancnote de 20 lire sterline din polimer cu JMW Turner și cu bancnote de 50 de lire sterline din polimer cu Alan Turing.

Bancnotele din polimer au fost introduse de bancă în 2016, punând capăt la 320 de ani de bani de hârtie în Marea Britanie, bancnota de 5 lire sterline cu Sir Winston Churchill fiind prima care a fost schimbată.

Din octombrie, aceste bancnote  de 20 și 50 de lire sterline vor fi singurele versiuni acceptate de întreprinderile britanice, dar banca a explicat că unele sucursale din Marea Britanie vor accepta și bancnotele retrase dacă sunt depuse de un client, la fel și unele sucursale ale Poștei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...