EXCLUSIV

Energie termică sau electrică? Care ar fi cea mai bună soluție pentru bucureșteni. Mihai Mereuță, de la Liga Habitat: „Eu aș paria tot pe Radet” EXCLUSIV

Alexandru Catalan 11.10.2022, 16:51
Energie termică sau electrică? Care ar fi cea mai bună soluție pentru bucureșteni. Mihai Mereuță, de la Liga Habitat: „Eu aș paria tot pe Radet” EXCLUSIV

Energie termică sau cea electrică? Care va fi soluția cea mai bună pentru bucureșteanul de rând în încercarea sa de a-și putea încălzi apartamentul în sezonul rece care bate la ușă. Impact.ro a discutat cu Mihai Mereuță, președintele Ligii Habitat, cel care de ani buni cunoaște situația Capitalei, dar și a multora altor orașe în acest domeniu atât de sensibil pentru milioane de români, fie ei bucureșteni sau nu.

Mihai Mereuță pariază pe soluția Radet

„Sfatul meu sincer către bucureșteni este să aleagă soluția încălzirii prin soluția Radet. Nu va fi una ieftină, fiindcă facturile se vor mări de 2,4 sau chiar 2,5 ori față de sezonul rece trecut, întrucât a crescut foarte mult costul gigacaloriei. Dar chiar și așa, eu aș paria tot pe această soluție!”, afirmă Mihai Mereuță pentru impact.ro.

Potrivit acestuia, soluția încălzirii apartamentului cu ajutorul unor calorifere electrice are ca efecte ascunse varianta de a-l scoate pe om din plaja celor 255 de kilowați lunar pe care autoritățile le compensează mai nou începând cu data de 1 septembrie.

„Cei care vor apela la soluția caloriferului electric vor trebui să stea cu ochii pe tabloul electric. Fiindcă comunicarea autorităților nu e foarte clară nici până la momentul acesta. Ce se întâmplă dacă depășesc numărul de kilowați subvenționați? La ce valoare voi plăti factura? Nu cumva m-aș putea aștepta la facturi de recalculare, care de obicei vin la trei luni după consum și care pot să-mi scoată din buzunar câteva sute sau poate chiar mii de lei, atunci când mă aștept mai puțin? E de calculat foarte bine această opțiune”, afirmă același Mihai Mereuță.

Pe ce sa mizeze bucuresteanul la iarna pentru a-si incalzi casa
Mihai Mereuta continua sa creada in solutia de incalzire centrala

Mihai Mereuță, despre cei care vor depăși cei 255 de kilowați subvenționați

Potrivit liderului „Habitat”, în cazul în care cetățeanul va depăși baremul celor 255 de kilowați subvenționați, nu este exclusă varianta ca plata să se facă la valoarea de peste patru lei un kilowatt-oră.

„Am discutat în ultima perioadă cu șefi ai unor companii de electricitate și când am aflat valoarea pe piața liberă a unui kilowatt vă rog să mă credeți că nu mi-a venit să cred. Ca să vă faceți o idee, costul ar sări de la 0,68, cât e în prezent subvenționat, la 4,029 de lei. O simplă înmulțire cu un anume consum mediu, pe care-l știe fiecare dintre noi, ne poate arăta clar cam la ce sume ne putem aștepta din această direcție”, susține Mihai Mereuță.

Cât ar urma să plătească bucureștenii în luna decembrie

Pe de altă parte, conform estimărilor celor de la Liga Habitat, în luna decembrie, la valori normale ale temperaturilor exterioare medii, bucureștenii ar urma să plătească la întreținere între 250 de lei, pentru o garsonieră în care stă o singură persoană și 550 – 575 de lei pentru patru camere, în care locuiesc patru persoane.

„Valorile estimate de noi pot fi ușor influențate și schimbate de o iarnă grea. Dacă condițiile meteorologice vor fi dificile, atunci și vor crește și valorile facturilor pe care le vom primi. Însă înclin să cred că în condiții de iarnă blândă, cum a cunoscut Bucureștiul în ultima vreme, soluția Radet ne va costa la patru camere în jur de 500 de lei, pe când variantele legate de centrala de apartament cu gaze sau încălzirea cu calorifere electrice vor varia între 1.500 și 2.000 de lei”, conchide Mihai Mereuță.

Urmăriți Impact.ro și pe