Emmanuel Macron: „Vreau un aviz rapid al UE privind cererea de aderare a Republicii Moldova”

Mihnea Tălău 19.05.2022, 19:35
Emmanuel Macron: „Vreau un aviz rapid al UE privind cererea de aderare a Republicii Moldova”

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că dorește ca Uniunea Europeană să dea un „aviz rapid” cererii de aderare a Republicii Moldova la UE, în cadrul unei întrevederi pe care a avut-o la Paris cu președintele moldovean Maia Sandu.

Există temerea ca războiul să se extindă și la țările vecine

Macron a adăugat că nu poate fi exclus riscul ca războiul dintre Ucraina și Rusia să se extindă la alte țări vecine, scrie Reuters.

Au crescut temerile că Moldova ar putea fi atrasă în conflictul din Ucraina, după ce separatiștii pro-ruși din regiunea moldovenească Transnistria au acuzat Kievul pentru ceea ce au spus că sunt împușcături, explozii și incursiuni transfrontaliere cu drone.

Ministrul moldovean de externe, Nicu Popescu, a declarat săptămâna trecută că există elemente interne în regiunea separatistă pro-rusă din Moldova care încearcă să destabilizeze zona și să alimenteze tensiunile, în timp ce țara sa depune eforturi pentru a adera la Uniunea Europeană.

Există elemente interne în regiunea separatistă pro-rusă din Republica Moldova care încearcă să destabilizeze zona și să alimenteze tensiunile, a declarat vineri ministrul de externe Nicu Popescu, în timp ce țara sa își continuă eforturile de aderare la Uniunea Europeană.

Posibil atac terorist cu drona, dejucat in Republica Moldova

Separatiștii pro-ruși din Transnistria acuză Kievul

În ultima perioadă au crescut temerile că Republica Moldova ar putea fi atrasă în conflictul din Ucraina vecină, după ce separatiștii pro-ruși din regiunea transnistreană a Moldovei au acuzat Kievul pentru ceea ce au declarat că sunt împușcături, explozii și incursiuni transfrontaliere cu drone.

Astfel, au crescut temerile că Republica Moldova ar putea fi atrasă în conflictul din Ucraina vecină, după ce separatiștii pro-ruși din regiunea transnistreană a Moldovei au acuzat Kievul pentru ceea ce au declarat că sunt împușcături, explozii și incursiuni transfrontaliere cu drone.

Republica Moldova a avut dificultăți în a face față fluxului de refugiați dinspre vecinul său, în timp ce aproximativ 450.000 de refugiați au intrat în țară și aproximativ 95.000 au rămas în țară, dintre care jumătate sunt copii. Acest lucru a pus o presiune economică asupra țării, care încearcă să se reformeze pentru ambiția sa pe termen lung de a adera la Uniunea Europeană.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...