Emmanuel Macron vrea reorganizarea Europei și transmite un mesaj Ucrainei. ”Procesul de aderare ar putea dura zeci de ani”

Beatrice Dumitru 09.05.2022, 21:12
Emmanuel Macron vrea reorganizarea Europei și transmite un mesaj Ucrainei. ”Procesul de aderare ar putea dura zeci de ani”

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că este în favoarea unui nou tip de „comunitate politică europeană” care să permită țărilor din afara Uniunii Europene să se alăture „valorilor fundamentale europene”. Ucraina este una dintre țările care vor să facă parte din blocul comunitar și a semnat cererea de aderare.

Când ar putea intra Ucraina în UE

Este nevoie de ani pentru ca țările să negocieze aderarea la Uniunea Europeană, iar statele candidate trebuie să demonstreze că îndeplinesc mai multe criterii, de la respectarea democrației și a statului de drept până la o economie suficient de solidă.

Dacă marea Britanie a ieșit din Uniunea Europeană, Ucraina își dorește să facă parte din blocul comunitar. Dar președintele Emmanuel Macron a precizat că dorința Ucrainei de a adera la blocul comunitar va dura câțiva ani și, ca urmare, trebuie să i se dea o oarecare speranță pe termen scurt, scrie Reuters.

Emmanuel Macron vrea reorganizarea Europei și transmite un mesaj Ucrainei. ”Procesul de aderare ar putea dura zeci de ani”
Ucraina așteaptă răspunsul UE la cererea de aderare.

Ucraina, prin lupta și curajul ei, este deja un membru sincer al Europei noastre, al familiei noastre, al uniunii noastre. Chiar dacă i-am acorda statutul de candidat mâine, știm cu toții foarte bine că procesul pentru a-i permite aderarea ar dura într-adevăr câțiva ani, probabil câteva decenii. Acesta este adevărul, dacă nu decidem să coborâm standardele de aderare. Și să regândim unitatea Europei noastre”, a spus Emmanuel Macron într-un discurs adresat Parlamentului European la Strasbourg.

Cînd va primi Ucraina răspunsul la cererea de aderare

În loc să reducă standarde stricte pentru a permite țărilor să adere mai repede, președintele francez a sugerat crearea unei entități paralele care ar putea atrage statele care își doresc să se alăture blocului comunitar sau țările care au părăsit UE, cu referire la Marea Britanie.

Comunitate politică europeană va fi deschisă națiunilor europene democratice care aderă la valorile sale fundamentale în domenii precum cooperarea politică, securitatea, cooperarea în energie, transport, investiții în infrastructură sau circulație a oamenilor”, a adăugat președintele Franței.

Comentariile lui Emmanule Macron au venit la scurt timp după ce președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunțat că executivul UE va publica opinia cu privire la candidatura Ucrainei în luna iunie.


Ucraina a început procesul de aderare la Uniunea Europeană în februarie anul acesta, la patru zile după ce Rusia a declanșat invazia, iar oficialii de la Kiev au confirmat că au depus la Bruxelles și a doua parte a cererii sale de aderare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...