Emmanuel Macron și Vladimir Putin au discutat din nou. Liderul de la Kremlin a vorbit despre „garanțiile de securitate” ale Moscovei

Beatrice Dumitru 01.02.2022, 09:56
Emmanuel Macron și Vladimir Putin au discutat din nou. Liderul de la Kremlin a vorbit despre „garanțiile de securitate” ale Moscovei

Președintele francez Emmanuel Macron și președintele rus Vladimir Putin au vorbit la telefon pentru a doua oară în patru zile, pe fondul crizei din Ucraina. Liderul de la Kremlin a vorbit din nou despre garanțiile de securitate pe care Rusia le-a cerut SUA și NATO. Cei doi președinți au mai discutat și vineri, 28 ianuarie.

O nouă discuție între Emmanuel Macron și Vladimir Putin

Președinții Rusiei și Franței, Vladimir Putin și Emmanuel Macron, au vorbit din nou la telefon, luni. Cei doi lideri, care au mai discutat și vineri, 28 ianuarie, au convenit să continue dialogul dar au analizat și posibilitatea de a se întâlni față în față. Potrivit Kremlinului, președintele rus a vorbit încă o dată, în detaliu, despre abordările principiale referitoare la criza din Ucraina și la securitatea europeană.

Schimbul de opinii a continuat cu privire la situația din jurul Ucrainei și la problemele legate de asigurarea Rusiei cu garanții de securitate pe termen lung și stabilite legal, a declarat președinția rusă într-un comunicat.

Emmanuel Macron și Vladimir Putin au discutat din nou. Liderul de la Kremlin a vorbit despre „garanțiile de securitate” ale Moscovei
Vladimir Putin, o nouă discuție cu președintele Franței.

Aceste discuții se înscrie în aceeași logică a detensionării situației din Ucraina. Preşedintele Putin nu a exprimat nicio intenţie ofensivă. Preşedintele Franţei i-a cerut ca Rusia să respecte suveranitatea statelor. Cei doi președinți salută progresele tratativelor în „Formatul Normandia”, care reunește Rusia, Ucraina, Germania și Franța pentru a soluționa conflictul din estul Ucrainei”, a anunțat și Palatul Elysée după încheierea apelului, notează Le Figaro.

În timpul conversației de vineri, Vladimir Putin s-a plâns omologului său că răspunsurile Statelor Unite și ale NATO la propunerile de securitate ale Rusiei nu au abordat principalele preocupări ale Moscovei.

SUA și Marea Britanie pregătesc sancțiuni împotriva Rusiei

La rândul lor, Statele Unite au pregătit „sancțiuni specifice împotriva membrilor elitei ruse și a familiilor acestora”, dacă Rusia va ataca vreodată Ucraina, a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Washingtonul a identificat „indivizi care se află în jurul lui Vladimir Putin sau care fac parte din cercul de la Kremlin”, a spus ea, precizând că acești oameni sunt „ținte deosebit de vulnerabile” pentru sancțiuni din cauza legăturilor lor financiare foarte strânse cu țările occidentale.

De asemenea, Marea Britanie a anunțat că va înăspri regimul de sancțiuni care ar putea fi folosit în cazul unui atac al Rusiei împotriva Ucrainei.

Vom depune în Camere un proiect de lege care ne va consolida considerabil poziția în fața acțiunii agresive a Rusiei împotriva Ucrainei”, a anunțat ministrul Afacerilor Externe în Camera Comunelor, explicând că aceste sancțiuni ar putea viza un număr mai mare de persoane și companii, în funcţie de importanţa lor pentru Kremlin.

Rusia a masat peste 100.000 de soldați la granița cu Ucraina, iar Occidentul se teme că va invada această țară, așa cum s-a întâmplat în 2014. Moscova neagă, însă, că ar avea un astfel de plan și cere SUA și NATO garanții de securitate.

Urmăriți Impact.ro și pe