Emmanuel Macron şi Olaf Scholz încearcă „reformarea” Uniunii Europene: „Aceasta include aplicarea deplină a Schengen acelor state membre care doresc să adere”

Elena Avramescu 23.01.2023, 07:18
Emmanuel Macron şi Olaf Scholz încearcă „reformarea” Uniunii Europene: „Aceasta include aplicarea deplină a Schengen acelor state membre care doresc să adere”

În cursul zilei de duminică, preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz s-au întâlnit la Paris acolo unde au discutat despre o așa zisă reformare a Uniunii Europene. Astfel că aceștia au adus în discuție reformarea instituțiilor europene și spun că cele două țări sunt deschise inclusiv reviziurii tratatului UE, cu scopul de a atinge obiectivele propuse.

Preşedintele francez și cancelarul german și-au unit puterile pentru UE

Liderii celor două state au făcut de mai multe ori referiri la prietenia şi fraternitatea franco-germane, fiind de ani de zile elemente cheie ale construcţiei europene. În plus, liderii s-au axat pe rolul de state pioniere ale refondării Europei jucat de Franţa şi Germania, asemănate cu o locomotivă a unei Europe unite.

Se pare că Franța și Germania vor să acționeze pentru a întări Uniunea Europeană și pentru a pregăti Europa pentru ziua de mâine, astfel că vor lucra împreună pentru o Uniune Europeană care este mai rezistentă, mai durabilă și mai capabilă să acționeze independent, în conformitate cu declarația de la Versailles din martie 2022.

„Pentru a ueconsolida UE ca actor geopolitic și pentru a pregăti UE pentru viitoare extinderi, trebuie să lucrăm la reforma instituțiilor europene. Pentru funcționarea unei Uniuni Europene extinse, trebuie să asigurăm luarea deciziilor eficiente, preluând și așteptările cetățenilor exprimate în cadrul Conferinței privind Viitorul Europei.

Vom discuta propuneri concrete de consolidare a capacității UE de a acționa atât pe termen mai scurt, cât și pe termen lung, inclusiv cu partenerii noștri din Uniunea Europeană, pentru a deschide calea discuțiilor despre buna funcționare a UE în următorii ani.

Țările noastre sunt deschise revizuirii tratatelor, dacă este necesar, pentru a atinge obiectivele pe care ni le-am propus și cu condiția să se găsească un consens între cele 27 de state membre ale UE”, găsim notat în declarația comună asumată de Franța și Germania.

Emmanuel Macron si Olaf Scholz incearca reformarea Uniunii Europene
Emmanuel Macron si Olaf Scholz

Potrivit celor două țări, UE reprezintă o comunitate de drept și de valori comune care trebuie protejată. Prin urmare, este necesar să se contribuie la consolidarea pilonilor democrației, statului de drept și echității sociale în Europa atât prin legislație, cât și prin acțiuni solide și concrete, dar și prin aplicarea eficientă a legii.

Nu trebuie omis faptul că declarația comună a celor două state face referire și la lărgirea Spațiului Schengen.

„După trei ani de pandemie care a încetinit schimburile interpersonale în Europa, Franța și Germania sunt mai hotărâte ca niciodată să promoveze consensul și integrarea europeană, să producă rezultate tangibile pentru cetățenii noștri. Aceasta include libera circulație în întreaga Uniune Europeană, inclusiv aplicarea deplină a Schengen acelor state membre care doresc să adere”, se mai arată în declarație.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...