Emmanuel Macron pune pe jar întreaga Europă: „Criză alimentară fără precedent”

Andra Daoud 25.03.2022, 08:25
Emmanuel Macron pune pe jar întreaga Europă: „Criză alimentară fără precedent”

Emmanuel Macron atrage atenția că războiul din Ucraina va provoca o „criză alimentară fără precedent” la nivel european. Președintele Franței este de părere că acest război provocat de Vladimir Putin va avea consecințe pe mai multe planuri, iar industria alimentară va fi una dintre cele mai grav afectate.

Emmanuel Macron pune pe jar întreaga Europă

Președintele Franței a declarat, în timpul unei conferințe de presă, că majoritatea țărilor europene și nu numai au dificultăți în a se aproviziona cu grâu și cereale, din cauza războiului din Ucraina. Macron a dat exemplul Egiptului, însă situația este și mai gravă în unele țări, iar acesta este doar vârful iceberg-ului, este de părere șeful statului francez. El crede că lucrurile vor fi cu adevărat grave în următoarele 12-18 luni.

Sancţiunile au un impact asupra economiei ruse. Suntem pregătiţi să le creştem. Rusia este în default”, a spus el după un summit G7 de joi.

Președintele francez a mai subliniat că NATO furnizează în continuare arme defensive Ucrainei pentru a se apăra, însă a declarat că, în egală măsură, companiile franceze sunt libere să decidă asupra pieței muncii din Rusia.

Rusia ar putea interzice exporturile de grâu și cereale

Săptămâna trecută, Ministerul Agriculturii și Ministerul Industriei și Comerțului din Rusia au redactat o rezoluție guvernamentală prin care cer încetarea temporară a exportului de cereale de bază. Măsura urma să intre vigoare marți, 15 martie, și să fie valabilă până în 30 iunie, potrivit reprezentanților celor două ministere.

Rusia ar fi trebuit să asigure în acest an comercial (care a început în iulie 2021) aproximativ 16% din exporturile mondiale de grâu. Este cel mai mare exportator mondial, în condițiile în care Uniunea Europeană asigură 18% din exporturile la nivel global. În ceea ce privește exportul de porumb, Rusia are o cotă de doar 2%, însă pe piața exportului de orz este al treilea cel mai important jucător, cu o cotă de 15% din exporturile globale.

Rusia ar putea interzice exporturile de grâu, orz și porumb. Decizia miniștrilor lui Vladimir Putin
Rusia ar putea interzice exporturile de cereale de bază

O nouă discuție între Macron și Putin

Emmanuel Macron și Vladimir Putin au vorbit din nou la telefon în urmă cu câteva zile, fiind a opta discuție între cei doi șefi de stat, de la izbucnirea războiului, adică din 24 februarie. Cei doi nu au ajuns la un acord, dar Macron ceruse încetarea focului în Ucraina.

Nu există un acord, dar preşedintele (Macron) rămâne convins de necesitatea de a-şi continua eforturile. Nu există altă cale de ieşire decât o încetare a focului şi negocieri de bună-credinţă ale Rusiei cu Ucraina. Preşedintele Franţei este alături de Ucraina”, a transmis Palatul Elysée.

Reprezentanții Kremlinului au transmis că această discuție a fost inițiată de Franța și că a avut ca temă principală situația din Ucraina. Președintele francez și-ar fi exprimat îngrijorarea cu privire la situația din Mariupol, oraș puternic lovit de bombardamente. Cei doi lideri au vorbit și despre negocierile legate de pace, care au avut loc în ultimele zile.

La începutul săptămânii, Macron a vorbit despre faptul că Rusia utilizează „arme explozive în zone dens poluate”, catalogând drept inacceptabil ceea ce face Rusia în Ucraina.

 

Urmăriți Impact.ro și pe