Emmanuel Macron, mesaj neașteptat în limba română. Ce a transmis președintele francez

Anca Manolica 23.11.2022, 00:01

Emmanuel Macron a transmis luni seară, 21 noiembrie, pe pagina sa oficială de Facebook, un mesaj în care subliniază sprijinul țării sale pentru puternic afectata Republica Moldova de războiul care se duce de luni bune la granițele sale. Ce cuvinte de apreciere a avut liderul francez pentru omoloaga sa, Maia Sandu.

Președintele Franței, mesaj în limba română pentru Maia Sandu

45 de degelații internaționale, reprezentând în special UE şi SUA, s-au reunit la Paris pentru a lua parte la cea de-a treia reuniune a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova. În acest context, s-a decis că țara va primi un nou ajutor internaţional pentru a putea face față efectelor socio-economice ale invaziei ruse în Ucraina.

Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, alături de omologii săi francez și german, Catherine Colonna și, respectiv, Annalena Baerbock, au fost cei care au prezidat luni, 21 noiembrie, la Paris, această Conferință ministerială, la care au luat parte și președintele francez Emmanuel Macron și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Accentul a fost pus în principal pe criza energetică care afectează puternic cetățenii moldoveni și economia țării. Așadar, s-a decis că Moldova va primi un ajutor internațional în valoare de 100 de milioane de euro, pentru a putea face față consecințelor războiului din Ucraina, cum ar fi criza energetică și numărul mare de refugiați, dar și pentru a continua reformele în vederea aderării la UE, a transmis președintele Macron.

„Mai mult de 100 milioane de euro am decis să alocăm, inclusiv pentru a regla chestiuni legate de refugiaţi, accesul refugiaţilor la învăţământ, alimentaţie. Două milioane de euro vor fi alocate pentru reformele publice în materie de energie.

Situaţia de criză în care se află Republica Moldova nu va afecta în niciun fel proiectele pe termen mediu. Agenţia pentru Dezvoltare va investi 85 milioane de euro în Republica Moldova în materie de energie”, a mai spus liderul francez.

Emmanuel Macron alături de Maia Sandu
Emmanuel Macron alături de Maia Sandu

Ce i-a transmis președintele francez

În urma aceste reuniuni importante, liderul francez a ținut să își arate sprijinul pentru statul condus de Maia Sandu și printr-un mesaj în mediul online. Acesta și-a arătat aprecierea pentru eforturile pe care le face omoloaga sa și a spus că va avea parte, în continuare, de tot sprijinul Franței.

„Dragă Maia, eforturile curajoase și ambițioase pe care le depuneți în Moldova, le faceți pentru țara dumneavoastră, dar și pentru Europa. Puteți conta pe susținerea Franței”, a transmis Emmanuel Macron, în limba română, pe contul său oficial de Facebook.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...