La o zi după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut liderilor europeni arme pentru a împiedica „tancurile rusești să ajungă la Varşovia sau Praga”, liderul Franței Emmanuel Macron a anunțat un fond de 100 de milioane de euro pentru Ucraina. Kievul poate folosi banii pentru a cumpăra direct echipemente militare.
O analiza recentă efectuată pe teren în Polonia a arătat că ponderea Franței în ceea ce privește livrările de arme pentru aramta Ucrainei este mai mică de 2%, mult în urma SUA cu 49%, dar și în urma Poloniei (22%) și Germaniei (9%).
Emmanuel Macron a anunțat crearea unui „fond special” de 100 de milioane de euro, pentru „sprijinirea efortului de război al Ucrainei”. „Acest fond ne va permite să furnizăm în continuare arme defensive”, a precizat președintele francez, după summitul UE de la Praga.
„Ucraina va putea astfel să cumpere direct de la industriașii noștri materialele de care are cea mai mare nevoie pentru a-și susține efortul de război. Acest fond va face posibil să se poată lucra și cu baza industrială de apărare franceză”, a declarat Emmanuel Macron, citat de Le Figaro.
Franța a furnizat Ucrainei până acum 18 tunuri Caesar de 155 mm cu o rază de acțiune de 40 km, montate pe camioane, rachete antitanc și antiaeriene, vehicule blindate, combustibil, echipamente individuale și aproximativ 15 obuziere TRF1 de 155 mm.
„Există foarte clar o dorință reafirmată de a sprijini Ucraina în acest moment al războiului, de a o susține în continuare financiar și militar, cu pregătirea pentru reconstrucție. De asemenea, avem discuții cu partenerii noștri danezi pentru a livra arme Caesar”, a subliniat liderul francez.
Întrebat despre afirmaţiile preşedintelui Joe Biden potrivit căruia există un risc de „Armaghedon”, după ameninințările lui Vladimir Putin cu armele nucleare, președintele Franței a spus că „trebuie să vorbim cu prudență” despre acest lucru.
„Trebuie să vorbim cu prudență atunci când comentăm astfel de chestiuni”, a spus Emmanuel Macron.
Joe Biden a afirmat, vineri, că amenințările nucleare ale președintelui Vladimir Putin de a folosi astfel de arme în Ucraina a adus lumea mai aproape decât oricând de „Armagedon”, așa cum nu s-a mai întâmplat de la criza rachetelor cubaneze din timpul Războiul Rece.
Și șeful diplomației europene, Josep Borrell, a avertizat în această săptămână că războiul din Ucraina intră într-un ”scenariu înfricoşător”, după ce Rusia a înregistrat eșec după eșec pe front.