Emmanuel Macron anunță un fond de 100 de milioane de euro pentru Ucraina. Banii sunt pentru achiziționarea de echipamente militare

Beatrice Dumitru 08.10.2022, 00:05
Emmanuel Macron anunță un fond de 100 de milioane de euro pentru Ucraina. Banii sunt pentru achiziționarea de echipamente militare

La o zi după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut liderilor europeni arme pentru a împiedica „tancurile rusești să ajungă la Varşovia sau Praga”, liderul Franței Emmanuel Macron a anunțat un fond de 100 de milioane de euro pentru Ucraina. Kievul poate folosi banii pentru a cumpăra direct echipemente militare.

Bani pentru Ucraina

O analiza recentă efectuată pe teren în Polonia a arătat că ponderea Franței în ceea ce privește livrările de arme pentru aramta Ucrainei este mai mică de 2%, mult în urma SUA cu 49%, dar și în urma Poloniei (22%) și Germaniei (9%).

Emmanuel Macron a anunțat crearea unui „fond special” de 100 de milioane de euro, pentru „sprijinirea efortului de război al Ucrainei”. „Acest fond ne va permite să furnizăm în continuare arme defensive”, a precizat președintele francez, după summitul UE de la Praga.

Emmanuel Macron anunță un fond de 100 de milioane de euro pentru Ucraina. Banii sunt pentru achiziționarea de echipamente militare

„Ucraina va putea astfel să cumpere direct de la industriașii noștri materialele de care are cea mai mare nevoie pentru a-și susține efortul de război. Acest fond va face posibil să se poată lucra și cu baza industrială de apărare franceză”, a declarat Emmanuel Macron, citat de Le Figaro.

Franța a furnizat Ucrainei până acum 18 tunuri Caesar de 155 mm cu o rază de acțiune de 40 km, montate pe camioane, rachete antitanc și antiaeriene, vehicule blindate, combustibil, echipamente individuale și aproximativ 15 obuziere TRF1 de 155 mm.

Există foarte clar o dorință reafirmată de a sprijini Ucraina în acest moment al războiului, de a o susține în continuare financiar și militar, cu pregătirea pentru reconstrucție. De asemenea, avem discuții cu partenerii noștri danezi pentru a livra arme Caesar”, a subliniat liderul francez.

Emmanule Macron, despre afirmația lui Joe Biden referitoare la riscul de „Armaghedon”

Întrebat despre afirmaţiile preşedintelui Joe Biden potrivit căruia există un risc de „Armaghedon”, după ameninințările lui Vladimir Putin cu armele nucleare, președintele Franței a spus că „trebuie să vorbim cu prudență” despre acest lucru.

„Trebuie să vorbim cu prudență atunci când comentăm astfel de chestiuni”, a spus Emmanuel Macron.

Joe Biden a afirmat, vineri, că amenințările nucleare ale președintelui Vladimir Putin de a folosi astfel de arme în Ucraina a adus lumea mai aproape decât oricând de „Armagedon”, așa cum nu s-a mai întâmplat de la criza rachetelor cubaneze din timpul Războiul Rece.

Și șeful diplomației europene, Josep Borrell, a avertizat în această săptămână că războiul din Ucraina intră într-un ”scenariu înfricoşător”, după ce Rusia a înregistrat eșec după eșec pe front.

Cristina Stroe și Damian Drăghici, despre Te cunosc de undeva
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...