Elveția s-a ales cu aproape 200 de lacuri în plus în ultimii 10 ani. Cum s-au format acestea

Ana Anitoiu, Narcisa Tomulescu 20.07.2021, 19:03
Elveția s-a ales cu aproape 200 de lacuri în plus în ultimii 10 ani. Cum s-au format acestea

Elveția s-a ales cu aproape 200 de lacuri în plus în ultimii 10 ani. O echipă de cercetători a explicat cum s-au format acestea pe parcursul unui deceniu și au tras un semnal de alarmă cu privire la schimbările prin care trece mediul.

Cum s-au format aproape 200 de lacuri noi în Elveția în ultimii 10 ani

Potrivit cercetătorilor de la Institutul Federal de Știință și Tehnologie Acvatică din Elveția citați de Daily Mail, Elveția s-a ales mai exact cu aproape 1.200 de noi lacuri din anul 1850 până în prezent și 1.000 dintre acestea încă există în prezent. În total, aproape 200 de lacuri noi s-au format doar în ultimii 10 ani.

Specialiștii au explicat că noile lacuri s-au format după topirea ghețarilor din Alpii Elvețieni, iar 180 dintre acestea au fost create în perioada 2006 – 2016, când 18 nouă lacuri au apărut în medie în fiecare an.

Elvetia s-a ales cu aproape 200 de lacuri in plus in ultimii 10 ani
Lacuri glaciare in Alpii Elvetieni

Cercetătorii au tras un semnal de alarmă

În acest context, cercetătorii au tras un semnal de alarmă, precizând că noile lacuri reprezintă o dovadă a schimbărilor climatice din Munții Alpi. Unul dintre specialiști, Daniel Odermatt, a spus că el și colegii lui au fost surprinși de numărul mare al noilor lacuri, dar și de accelerarea formării lor.

”La începutul proiectului, ne așteptam la câteva sute de lacuri glaciare. Acum sunt peste 1.000 iar 180 dintre ele s-au adăugat doar în ultimul deceniu”, a precizat Daniel Odermatt.

Cum au procedat cercetătorii

Alpii reprezintă cel mai mare și înalt lanț montan din Europa. Se întinde pe o suprafață de aproximativ 200.000 de kilometri pătrați și trece prin opt țări europene: Austria, Franța, Germania, Italia, Liechtenstein, Monaco, Slovenia și Elveția. Cercetătorii spun că ghețarii lui au pierdut 2% din volum doar anul trecut, iar o pătrime din noile lacuri au scăzut sau au dispărut.

Pentru aceste concluzii, cercetătorii au făcut un studiu amplu în care au înregistrat locurile, înălțimea, forma și zona în care se află cele 1.200 de lacuri glaciare, alături de alte date. Ei au descoperit că în perioada 1946 – 1973 s-au format aproximativ opt noi lacuri în medie în fiecare an. Apoi rata de formare a scăzut pentru a crește din noi între anii 2006 și 2016.

Specialiștii au făcut un inventar al acestor lacuri folosind și date despre ghețarii din Elveția adunate încă de la mijlocul secolului al XIX-lea. Bazându-se pe toate informațiile strânse, cercetătorii pot prezice dezastre naturale. Aceștia au atras atenția că apariția de noi lacuri glaciare crește riscul de inundații în zonele aflate la altitudini mai mici.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...