Elina Svitolina, mesaj tranșant după ce jucătorii din Rusia și Belarus au fost excluși de la Wimbledon. „Aș vrea să facă acest lucru”

Sorin Barbu 22.04.2022, 10:10

Jucătoarea din Ucraina Elina Svitolina ar vrea ca jucătorii din Rusia și Belarus să fie lăsați să participe la turneul de la Wimbledon, dar le pune o condiție. Cei care vor să joace să transmită un mesaj prin care să arate clar că nu susțin guvernul de la Moscova.

Ucraineanca Elina Svitolina, mesaj pentru jucătorii de tenis din Rusia și Belarus

Am intrat în a 58-a zi de când președintele Federației Ruse a ordonat armatei sale să atace Ucraina, o ofensivă de proporții pe care Vladimir Putin a numit-o mereu „o operațiune militară specială” și nu un război.

Au fost numeroase discuții între cele două părți, una foarte pompoasă la Istanbul, organizată de președintele Turciei, Recep Erdogan, dar progresele au întârziat să apară și nu s-a convenit nici măcar asupra unei „încetări a focului”. Mai mult, rușii susțin că au în control Mariupol, un oraș port la Marea Azov, transformat într-o ruină. Chiar ministrul apărării din Rusia, Serghei Şoigu, i-a raportat acest „succes” lui Vladimir Putin.

În ultimele zile a fost agitație mare în lumea tenisului, din cauza războiului din Ucraina. Organizatorii turneului de la Wimbledon au anunțat că sportivii din Rusia și Belarus nu vor fi lăsați să participe la această competiție. Decizia nu a fost bine primită. Conducerile circuitelor profesioniste de tenis ATP şi WTA au criticat anunțul, iar Novak Djokovic a reacționat imediat.

„Voi fi întotdeauna primul care va condamna războiul. Fiind un copil al războiului, ştiu ce fel de traume emoţionale lasă un război. Noi, în Serbia, ştim ce s-a întâmplat aici, în 1999, oamenii obişnuiţi suferă întotdeauna, am avut multe războaie în Balcani.

Acestea fiind spuse, nu pot susţine decizia de la Wimbledon, cred că este o nebunie. Jucătorii, tenismenii, sportivii nu au nimic de-a face cu asta (n.r. – cu războiul). Când politica interferează cu sportul, rezultatul nu este bun”, a declarat jucătorul aflat pe locul 1 în clasamentul ATP.

Elina Svitolina s-a alăturat sportivilor din Ucraina care au susținut excluderea sportivilor din Rusia și Belarus, dar într-un interviu acordat BBC nu a mai fost la fel de fermă. Ar vrea să fie lăsați la turneu, dar pune o condiție foarte dificil de îndeplinit.

 

„Nu vrem să fie excluşi complet. Dacă jucătorii nu se exprimă împotriva guvernului rus, atunci este corect să fie excluşi. Vrem doar ca ei să se exprime, dacă sunt cu noi şi cu restul lumii sau cu guvernul rus. Acesta este pentru mine punctul principal.

Dacă nu au ales, nu au votat pentru acest guvern, atunci este corect să li se permită să joace şi să concureze”,a declarat jucătoarea din Ucraina, numărul 25 în clasamentul WTA.

Printre sportivii care nu vor juca la Wimbledon se află nume importante din tenisul mondial: rusul Daniil Medvedev, locul 2 ATP, sau belarusa Aryna Sabalenka, locul 4 WTA. Competiția este programată între 27 iunie şi 10 iulie.

Urmăriți Impact.ro și pe