Eliminarea pensiilor speciale, adoptată de Camera Deputaților. Cine sunt românii care pierd acest privilegiu

Raluca Juncu 28.01.2020, 17:02
Eliminarea pensiilor speciale, adoptată de Camera Deputaților. Cine sunt românii care pierd acest privilegiu

Camera Deputaților a adoptat marți poriectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale, deși reluarea proiectului fusese inițiat programată spre a fi reluată în luna februarie. Proiectul legislativ a trecut cu 271 de voturi pentru și niciun vot contra. Totodată s-au înregistrat 21 de abțineri.

Proiectul privind eliminarea pensiilor speciale care a fost adoptat astăzi de Camera Deputaților în calitate de for decizional urmează să ajungă pe masa Președintelui României, Klaus Iohannis, spre a fi promulgat.

Zi decisivă în Parlamentul României. Pensiile speciale au fost eliminate

Proiectul de lege dezbătut marți, încă de la începutul zilei, prevede eliminarea pensiilor speciale, excepţie făcând cele destinate militarilor şi structurilor care aparțin de MAI, a fost adoptat în unanimitate de voturi. Acest poriect de lege inițiat de PNL prevede și eliminarea pensiilor speciale pentru sportivi și artiști. PSD ALDE și USR au dorit retrimiterea proiectului de lege înapoi la comisia de specialitate, în timp ce PNL a fost formațiunea care a cerut dezbaterea în plen.

Atât PSD, cât și ALDE au susținut răspicat neconstituționalitatea proiectului de lege promovat de PNL, motivând faptul că există mai multe probleme legate de eliminarea pensiilor speciale pentru magistrați.

„Nu mi se pare normal să se taie pensiile speciale fără a a se discuta despre statutul profesional al acestor categorii. Trebuie să le dai aceleaşi drepturi, nu e normal să le impui constrângeri, să nu poată profesa, să aibă firme, pentru a-şi spori pensia. Eu nu votez, personal, această lege până când Rareş Bogdan şi Dacian Cioloş nu vor cere în numele USR şi PNL, la Bruxelles, să se taie indemnizaţii”, a declarat marți, Varujan Vosganian, unul din cei mai vocali deputați ai ALDE.

Varujan Vosganian, deputat ALDE. Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei
Varujan Vosganian, deputat ALDE. Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

USR a susținut astăzi un amendament care prevedea plafonarea pensiilor pentru magistrați în așa manieră încât proiectul să fie constituțional, potrivit Digi 24.

Cine urmează să rămână fără pensii speciale

Proiectul PNl votat astăzi în Camera Deputaților și care prevede eliminarea pensiilor speciale, va intra în vigoare pentru următoarele categorii:

  • deputaţi şi senatori (indemnizație de limită de vârstă)
  • judecători şi procurori (pensie de serviciu)
  • personalul auxiliar de specialitare al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor
  • personalului care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertizare Criminalistice
  • foști președinți ai României
  • Primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene (indemnizație pentru limită de vârstă)
  • funcţionari publici cu statul special
  • funcţionari publici parlamentari
  • judecători CCR (pensie de serviciu)
  • membrii corpului diplomatic şi consular al României
  • membrii Curţii Constituţionale şi a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România.

Cu puțin timp înainte de adoptarea proiectului de lege, deputații au eliminat amendamentul lui Adrian Solomon propus în Comisia de Muncă, ce tăia pensiile speciale ale artiștilor, jurnaliștilor și sportivilor de performanță, transmite Hotnews. Și militarii și polițiștii intră în categoria celor care își păstrează pensiile speciale.

„Cea mai nesimţită pensie specială din România este în prezent de 77 .000 de lei, pensia unui fost comandant magistrat de penitenciar în perioada comunistă. În 2017, această pensie era de 33.400 de lei. Astăzi, ea a ajuns la 77.000 de lei. Îi rog pe cei care nu vor să vadă adevărul să încerce măcar să urmărească cifre. Şi, pentru ca să nu existe niciun dubiu că iniţiatorii şi părinţii pensiilor speciale, cei de la PSD, vor astăzi altceva, vreau să precizez că sunt nouă legi speciale care reglementează pensii speciale”, a declarat Florin Roman în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea proiectului de eliminare a pensiilor speciale.

Urmăriți Impact.ro și pe