Eliberarea Elenei Udrea, respinsă de Instanța Supremă. Fostul ministru rămâne după gratii

Ana Anitoiu, Ioana Bucur 29.06.2022, 16:54
Eliberarea Elenei Udrea, respinsă de Instanța Supremă. Fostul ministru rămâne după gratii

Eliberarea Elenei Udrea sau rămânerea ei în penitenciar va fi decisă, miercuri, de Instanța Supremă. Fostul ministru al Turismului și Dezvoltării Regionale, condamnată la șase ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute”, va afla dacă va rămâne sau nu după gratii.

Elena Udrea așteaptă decizia Instanței Supreme

Update, ora 16:55. Fostul ministru a primit decizia judecătorilor. Elena Udrea rămâne în închisoare, executând condamnarea de șase ani din dosarul Gala Bute.

Decizia a fost luată în urmă cu scurt timp de magistrații de la Instanța Supremă, care au respins cererea formulată de avocații Elenei Udrea cu privire la suspendarea pedepsei de închisoare.

Știre inițială

Completul de la Curtea Supremă care judecă recursul în casație formulat de Elena Udrea și de Rudel Obreja împotriva condamnărilor primite în dosarul „Gala Bute” urmează se pronunțe astăzi. Cei doi vor afla dacă vor rămâne sau nu la închisoare, în funcție de succesul pe care îl va avea ultima cale extraordinară de atac la care au apelat.

La cel mai recent termen al procesului, avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu, a cerut să fie menținută suspendarea executării pedepsei dispusă de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) în procesul precedent, al contestației în anulare. El a susținut că această cauză nu a fost soluționată definitiv. Judecătorii au respins solicitarea, iar avocatul a cerut apoi suspendarea executării pedepsei în acest proces.

La rândul său, avocatul lui Rudel Obreja, Dan Lupașcu, le-a cerut judecătorilor sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) și punerea neîntârziată în libertate a clientului său. Luna trecută, judecătorii au respins cererea lui Obreja de suspendare a executării pedepsei pe parcursul procesului.

În cazul în care recursul în casație va fi admis, judecătorii ar putea dispune fie achitarea Elenei Udrea și a lui Rudel Obreja, fie rejudecarea cauzei. Cei doi au formulat recursul în casaţie în ianuarie 2019. Solicitările lor au fost admise în principiu de ÎCCJ.

Eliberarea Elenei Udrea, decisa de Instanta Suprema
Elena Udrea. Foto: Inquam Photos/ Liviu Florin Albei

Pentru ce sunt acuzați Elena Udrea și Rudel Obreja

Elena Udrea a fost condamnată la șase ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupție de care s-ar fi făcut vinovată între anii 2010 și 2012, în legătură cu administrarea fondurilor publice de către Ministerului Dezvoltării și Ministerul Economiei.

Fostul ministru al Turismului și Dezvoltării Regionale a organizat Gala Bute din anul 2011, după discuții cu președintele FR Box, Rudel Obreja. Apoi, conform procurorilor DNA și judecătorilor care au dat verdictul, Elena Udrea le-a cerut subordonaților săi să găsească soluții pentru finanțarea meciului, urmărind obţinerea unor beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute.

Magistraţii au precizat că sumele de bani obținute de Elena Udrea au intrat fie nemijlocit în patrimoniul ei, în numerar sau prin plata unor bunuri și servicii; fie în cel al unor persoane indicate de ea – Organizația București a unui partid și Rudel Obreja.

Concret, fostul ministru Elena Udrea a fost acuzată și condamnată pentru trei infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...