Elevii trebuie să poarte măşti la orele de sport. Care este excepția de la regula anunțată de Ministerul Sănătății

Nicu Stan 03.03.2021, 19:37
Elevii trebuie să poarte măşti la orele de sport. Care este excepția de la regula anunțată de Ministerul Sănătății

Elevii trebuie sau nu să poarte măşti la orele de sport? Ministrul Educaţiei vrea să schimbe legea. Mai multe amănunte despre problema care deranjează toți părinții, în articolul de mai jos.

Sorin Câmpeanu încearcă să elimine masca de protecție pentru elevi în timpul orelor de sport

Update 3 martie, ora 19:30 – Ministerul Sănătății a anunțat, potrivit edupedu.ro, că respinge ideea de a elimina măștile de protecție în timpul orelor de sport care se desfășoară în sală. De asemenea, indiferent de scenariu, autoritățile din Sănătate au precizat că nici elevii din școlile speciale nu pot veni fizic la ore. Secretarul de stat din Sănătate, Andreea Moldovan, a menționat:

NU se pot face ore de sport în sală, fără mască, fără risc de infectare.

Totodată, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat că masca de protecție nu este obigatorie atunci când orele de sport se desfășoară într-un spațiu exterior. Noile decizii vor fi consemnate în ordinul comun semnat împreună cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Astfel, România devine singura țară din Uniunea Europeană care impune purtarea obligatorie a măștii în timpul orelor de educație fizică, în întreaga țară, la toate clasele.

Mai poartă elevii măștile de protecție și în timpul orelor de sport. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, vrea să schimbe legea.

Problema măștilor de protecție purtate în timpul orelor de sport continuă. Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a cerut Ministerului Sănătății revizuirea ordinului comun prin care cei mici sunt obligați să poarte măști și în timpul orelor de educație fizică. Astfel, Sorin Câmpeanu spune că are noi argumente în favoarea eliminării măștilor de protecție în timpul orelor de sport.

Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei ar vrea sa se renunte la masca de protectie in timpul orelor de sport
Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei ar vrea sa se renunte la masca de protectie in timpul orelor de sport

Masca de protecție face mai mult rău decât bine în timpul orelor de sport

De asemenea, ministrul Educației spune că a primit un document de la Comisia Europeană din care rezultă că, în nici o țară din Europa, elevii nu sunt obligați să poarte mască de protecție la orele de sport.

În plus, Sorin Câmpeanu susține că a citit studii ale specialiștilor care arată că masca de protecție le face mai mult rău decât bine elevilor, în timp ce depun efort fizic. Ministrul educației recunoaște că masca de protecție ar putea fi eliminată doar în cazul orele de educație fizică care sunt desfășurate în aer liber.

O altă soluție ar fi eliminarea orelor de sport

Sorin Câmpeanu nu a exemplificat, însă spune că în celelalte țări din UE elevii, fie poartă măști din clase până la vestiare, fie nu fac deloc ore de sport.

Un exemplu este Italia, unde orele de educație fizică au fost eliminate din programa școlară încă de la debutul anului școlar. Mai sunt permise doar activitățile ce presupun sportul de performanță. Astfel, sălile de sport au fost închise.

Elevii din Spania poartă măști de protecție în timpul orelor de educație fizică

În schimb, în Spania, ca și la noi, elevii fac educație fiică la școală și poartă măști de protecție atât în săli, precum și în activitățile din aer liber.

Pe de altă parte, medicul pediatru Mihai Craiu spune că masca de protecție nu crește efortul respirator, însă creează o neplăcere și chiar neatenție. În schimb, în timpul efortului fizic, crește mult eliminarea de aerosoli care ar putea împrăștia coronavirusul. Chiar și simplul vorbit crește de 50 de ori cantitatea de aerosoli care ar putea transmite infecția.

Renunțarea la masca de protecție, o decizie periculoasă

De asemenea, doctorul Mihai Craiu susține că, în spații deschise, elevii ar putea sta fără mască doar la distanțe de 2 metri unii de alții. În sala de sport, acest lucru este imposibil, chiar și dacă se respectă distanța de doi metri.

În timpul efortului fizic crește mult eliminarea de aerosoli ce pot vehicula SARS-CoV-2 de la un bolnav la o persoană receptivă. Chiar și simplul vorbit crește de 50 de ori cantitatea“, a declarat Mihai Craiu, medic pediatru.

Urmăriți Impact.ro și pe