EXCLUSIV

Elevii olimpici, ținuți în frig. Ministerul Educației: „Este foarte greu la acest moment să asiguri tot confortul”

Gabriela del Pupo 27.04.2022, 13:23
Elevii olimpici, ținuți în frig. Ministerul Educației: „Este foarte greu la acest moment să asiguri tot confortul”

După doi ani în care nu s-au organizat olimpiade naționale din cauza pandemiei, cei mai buni elevi români s-au confruntat cu o nouă provocare. În câteva județe din țară nu s-au asigurat minime condiții de cazare pe parcursul olimpiadei. Elevii s-au plâns pe rețele sociale de frig, mobilier vechi sau distrus în camere sau lipsa apei calde. Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației a declarat în exclusivitate pentru impact.ro că se fac verificări în acest moment pentru a stabili responsabilii, dar și veridicitatea imaginilor.

„O să cercetăm și o să vedem cine a fost responsabil”

Olimpicii români au fost ținuți în condiții deplorabile la unele olimpiade organizate pentru prima dată după anii de pandemie. L-am întrebat pe Florian Lixandru care sunt cauzele pentru care a existat acest val de plângeri după concursurile naționale. Valul de scumpiri și problemele financiare par să fie principala cauză.

„În această perioadă s-au organizat olimpiade la toate disciplinele. În perioada vacanței de Paște s-au organizat 73 de olimpiade la nivel național. Au fost situații și situații, cazările s-au realizat atât în hoteluri, acolo unde situația a permis, cât și în cămine. Noi vom verifica acele imagini, să vedem dacă sunt imagini reale din spațiile de cazare și acolo unde se vor adeveri imaginile o să cercetăm și o să vedem cine a fost responsabil. Dar verificăm pentru că din ce informații avem noi condițiile, inclusiv din cămine, au fost decente.

O altă problemă cu care s-au confruntat Inspectoratele Județene este cea a refugiaților care au fost acomodați în spațiile de cazare ale autorităților locale. Vis-a vis de imaginile care au apărut, de la Timișoara, acolo am vazut că au fost postate niște imagini de la olimpiada de muzică, acolo vom verifica. Mi-au trimis poze atât din cantină, cât și din spațiile de cazare, ceea ce s-a văzut în spațiul public nu concordă cu ceea ce s-a întâmplat în școală.” spune secretarul de stat.

Reprezentanții elevilor spun că nu a fost o problemă generalizată, iar până la această oră au primit aceleași sesizări de la Craiova și Pitești din partea colegilor care au participat la cele două olimpiade.

„Au fost cazuri speciale și izolate, dar e clar că acolo sunt probleme de ordin managerial, în modul în care a fost luată decizia de cazare, de organizare efectivă. Aici este foarte important ca Ministerul să înceapă deja analiza modului în care Inspectoratele Școlare Județene au luat deciziile de organizare a olimpiadelor.” a declarat în exclusivitate pentru impact.ro Robert Avram, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Foto ziaruldeiasi
Foto: ziaruldeiasi

„A fost o problemă legată de transport, nu poți să asiguri transportul pe toată perioada șederii”

O altă problemă care a fost sesizată de participanții la olimpiada de limba engleză de la Pitești este cea a transportului. Elevii au avut asigurată doar o parte din transport, mai exact ceea ce făcea parte din programul oficial al olimpiadei. Toate acestea în condițiile în care locul de cazare era în afara orașului. Reprezentantul ministerului spune că eforturile depuse de profesorii care au făcut voluntariat au fost considerabile.

„La Pitești, acolo nu au fost probleme de cazare, pentru că toți copiii au fost cazați într-un hotel și o pensiune. Nu au fost duși în internatele școlare. Din cele 42 de județe, 30 de județe s-au implicat în organizarea olimpiadelor naționale. Este foarte greu la acest moment să asiguri tot confortul. Ne confruntăm și cu problema financiară, întrucât toate prețurile au explodat pe de o parte, ave și o problemă legată de spațiile de cazare.

Sunt județe care inițial s-au angajat să organizeze olimpiade, dar în acestă perioadă, au folosit spațiile de cazare pentru a caza refugiații din Ucraina. Am încercat să îmbinăm toate resursele pe care le-am avut la dispoziție. Profesorii au făcut activități de voluntariat, i-au preluat cu mașinile personale de la gară. A fost o problemă legată de transport, nu poți să asiguri transportul pe toată perioada șederii, au avut asigurat transportul de la spațiul de ședere la centrul de concurs. La Pitești au fost 6 autocare care au asigurat transportul.

Nu-i poți mulțumi pe toți pentru că fiecare se raportează la condițiile de acasă și atunci standardele sunt diferite.” mai spune reprezentantul Ministerului Educației.

Foto ziaruldeiasi
Foto: ziaruldeiasi
Urmăriți Impact.ro și pe