Elevii, în vacanţă în funcţie de zona în care locuiesc. De ce ar fi recomandată această variantă

Ioana Bucur 09.06.2021, 14:03
Elevii, în vacanţă în funcţie de zona în care locuiesc. De ce ar fi recomandată această variantă

Autoritățile iau în calcul o nouă schimbare importantă în structura anului școlar. Elevii, în vacanță în funcție de zona în care locuiesc. De ce ar fi recomandată această variantă.

Elevii, în vacanţă în funcţie de zona în care locuiesc

Un deputat USR a venit cu o propunere nouă pentru modificarea anului școlar: elevii, în vacanță în funcție de zona în care locuiesc. Pauza dintre semestre ar urma să se ia diferențiat, pe cele patru macroregiuni ale țării. Potrivit proiectului de lege, copiii ar rămâne acasă câte o săptămână, decalat, primii fiind cei din nord-vest, începând de la finalul lunii ianuarie.

„Vacanța intersemestrială să aibă aceeași durată ca și până acum, numai că ea să se acorde defalcat, pe macroregiunile României. Copiii dintr-un sfert din România, să zicem, învață înainte de vacanță cu o săptămână în plus. Iar, un alt sfert din România învață mai mult după vacanță, decât dinainte de vacanță”, a explicat inițiatorul legii, deputatul USR-PLUS Alin Apostol.

Propunerea este primită cu brațele deschise de reprezentanții din turism. Potrivit acestora, un avantaj important al noii structuri a vacanței intersemestriale ar fi acela că s-ar aduce mai mulți bani în acest sector, pe o perioadă mai mare de timp.

Practica nu este una nouă, fiind aplicată în mai multe state europene. În Bulgaria, diferențierea de face pe ani școlari, nu regiuni, iar studiile au arătat că această strategie a ajutat turismul local.

Elevii, în vacanţă în funcţie de zona în care locuiesc

Sorin Cîmpeanu: „Pe 13 septembrie, toată lumea va veni la şcoală cu prezenţă fizică”

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, speră ca în toamnă să nu apară valul al patrulea al pandemiei de Covid-19, iar în data de 13 septembrie școala să poată începe cu toți elevii și cadrele didactice în sălile de clasă.

„Cu toţii sperăm asta (revenirea fizică la şcoală în toamnă – n.r.) avem sub 0,2 la mie rată de infectare, deci este o situaţie foarte bună din punct de vedere epidemiologic. Avem peste 4 milioane de persoane vaccinate cu schemă completă. Avem în sistemul de educaţie 60% din personal care s-a vaccinat şi sperăm cu toţii că nu vom avea un al patrulea val. Sigur că pe 13 septembrie, toată lumea va veni la şcoală cu prezenţă fizică”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Digi24.

Ministrul a mai anunțat că 127.000 de elevi s-au vaccinat, dintre care 10.000 au vârsta cuprinsă între 12-15 ani.

„Profesorii sunt cea mai mare categorie socio-profesională care s-a vaccinat. (…) La categoria de vârstă 12-15 ani avem aproape 10.000 astăzi, dintr-un total de 829.000 de elevi cu vârsta de 12-15 ani. Totalul celor care au vârsta de 16 – 19 ani este de 820.000. 127.000 s-au vaccinat, deci aproape 15 la sută sunt vaccinaţi dintre elevii de 16-19 ani. Vor fi mai mulţi, deci e un motiv de optimism pentru reluarea şcolii cu prezenţă fizică”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...