Elevii, în mare pericol din cauza lămpilor UV folosite în şcoli. De ce trebuie interzise imediat

Cristian Cojocaru 27.02.2021, 18:52
Elevii, în mare pericol din cauza lămpilor UV folosite în şcoli. De ce trebuie interzise imediat

Elevii sunt sub un mare pericol asta după ce Institutul Național de Sănătate Publică a atras atenția că numărul accidentelor din școli din cauza lămpilor UV a crescut. Specialiștii atrag atenția că utilizarea lămpilor pentru a dezinfecta suprafețele nu este recomandată.

Lămpile UV din școli expun elevii la un mare pericol

INSP atrage atenția cu privire la folosirea lămpilor cu ultraviolete din școli în scopul de a dezinfecta suprafețele. Potrivit instituției, numărul de accidentări din ultima vreme din școli, a crescut alarmant.

”Întrucât accidentele survenite în urma utilizării lămpilor UV în unităţile de învăţământ sunt tot mai dese, precizăm că specialiştii INSP nu susţin această metodă de dezinfecţie, opinie transmisă de altfel, tuturor instituţiilor ce au solicitat un punct de vedere în această direcţie. Utilizarea dezinfecţiei cu UV este specifică unităţilor sanitare, fiind o metodă fizică de dezinfecţie a aerului şi suprafetelor din încăperi. Punerea în funcţiune a acestor lămpi trebuie executată numai de persoane calificate şi instruite în acest sens”, precizează INSP.

Institutul specifică faptul că dezinfecția cu astfel de lămpi este specifică unităților spitalicești. Aceast aeste metoda fizică de a dezinfecta aerul și suprafețle. Astfel, punerea în funcțiune a acestui tip de lămpi trebuie făcutp numai de către persoane special instruite în acest sens.

INSP nu recomandă folosirea lămpilor UV în școli
INSP nu recomandă folosirea lămpilor UV în școli

Elevii au acuzat probleme oculare

Tot INSP atenționează că în timpul funcționării, în încăpere nu trebuie să se afle persoane. Astfel, cele expuse pot dezvolta reacții adverse la nivelul ochilor precum conjunctivită, foto-oftalmie sau cataractă. Astfel de reacții pot fi întâlnite și la nivelul pielii unde persoanele pot suferi arsuri până la transformare malignă.

”Totodată, atragem atenţia că măsurile de curăţenie şi cele de aplicare a produselor de curăţenie şi a dezinfectanţilor prevăzuţe atât în recomandările naţionale cât şi în cele ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, asociate cu o aerisire fără abatere de la frecvenţa şi perioada corectă de timp, asigură un mediu propice desfăşurării activităţilor educative. Igiena mâinilor, igiena respiraţiei, evitarea aglomeraţiei, aerisirea frecventă a spaţiilor sunt metodele dovedite ca fiind eficiente în prevenirea transmiterii COVID – 19. În concluzie metoda dezinfecţiei cu UV nu reprezintă o opţiune pentru dezinfectarea sălilor de curs în şcoli”, conchide INSP.

În această lună, mai mulți elevi din județul Galați au acuzat probleme la nivelul ochilor. Unii dintre elevi au ajuns la spital în urma folosirii unor lămpi cu ultraviolete pentru a dezinfecta încăperea. Patru dintre elevi au ajuns cu probleme oculare în timp ce alți 10 au reclamat usturimi și dureri la nivelul ochilor.

Urmăriți Impact.ro și pe