Elevii constănțeni nu cedează. Vor transport gratuit și cer Guvernului ca actuala legislație în această privință să rămână neschimbată

Ioana Constantin 16.06.2021, 17:55
Elevii constănțeni nu cedează. Vor transport gratuit și cer Guvernului ca actuala legislație în această privință să rămână neschimbată

Elevii constănțeni vor transport gratuit. Guvernul elimină gratuitatea transportului pentru elevii care studiază în altă localitate decat în cea de domiciliu. Ministerul Educației introduce decontarea biletelor pe care le vor cumpăra școlarii dar numai în anumite intervale de distanțe și la anumite prețuri de călătorie. Asociațiile elevilor sunt nemulțumite de acest proiect au protestat în toată țara.

Elevii constănțeni vor transport gratuit

Relaţia dintre elevi şi autorităţi s-a deteriorat grav în ultimul an, marcat de criza sanitară, globală, dar şi de alte situații de la nivel local. Transportul elevilor se dovedeşte a fi un subiect mai fierbinte decât îşi închipuiau autorităţile atunci când l-au abordat. Asociațiile elevilor sunt nemulțumite de faptul că Guvernul vrea să deconteze naveta pentru cei care studiază în altă localitate decat în cea de domiciliu. Potrivit unui Proiect de act normativ, elevilor care locuiesc la internat sau în gazdă și se vor deconta 8 călătorii dus-întors pe semestru.

Nu-ți dau banii de la început sau nu-ți dau abonamentul gratuit; tu trebuie să ți-l cumperi, iar la finalul lunii primesc banii. Mulți elevi nu-și permit, nu au situația financiară buna acasă, nu-și permit să-ajungă acasă să-și plătească transportul care este destul de mare lunar, a spus Ema Ludwig, vicepreședinte Asociația Elevilor Constanța.

Avem elevi care chiar vin din Mangalia, din Medgidia, chiar și din Năvodari care chiar dacă este aproape, tot la fel suferă, a spus șiAlexia Popescu, elevă.

În viitor, biletele elevilor vor fi decontate, însă nu mai mult de 30 lei/lună pentru distanță de 3 km de acasă până la școală. Pentru distanța de la 3 la 50 de km, suma de 30 de lei pe lună se va suplimenta cu 3 lei pentru fiecare kilometru. Companiile de transport rutier vor avea obligația de a emite documente lunare de transport cu încadrare în tarifele maxime per kilometru/lună. Și aici intervine fractura. Elevii se consideră batjocoriţi de Guvern. Ei spun că decontarea elimină, de fapt, transportul gratuit.

Pentru mulți copii, nu cred că realizați cât de important este transportul și că întreaga lor viață depinde de ceea ce o să se discute azi în parlament, fără acest transport, care este absolut vital, o sa aibe foarte mult de suferit, a spus Iulian Bazîru, elev.

La finalul protestului, elevii au lăsat pe scările Prefecturii din Constanța, în semn de protest, câteva jucării reprezentând autobuzle de tranasport, un portofel dar și un bilet de transport în comun. Asociațiile elevilor anunță ca vor picheta sediile mai multor prefecturi din țară, dar și sediul Guvernului, în semn de protest față de eliminarea gratuității transportului pentru elevi.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI