Elena Udrea și Ioana Băsescu, în faţa judecătorilor pentru dosarul alegerilor prezidenţiale din 2009. Cum motivează cele două contestaţia

Nicu Stan, Alexandru Teodorescu 24.06.2021, 13:43
Elena Udrea și Ioana Băsescu, în faţa judecătorilor pentru dosarul alegerilor prezidenţiale din 2009. Cum motivează cele două contestaţia

Elena Udrea și Ioana Băsescu, în faţa judecătorilor pentru dosarul alegerilor prezidenţiale din 2009. Cum motivează cele două contestaţia, vedeți în articolul de mai jos.

Elena Udrea și Ioana Băsescu, nou proces în dosarul finanțării campaniei electorale a lui Traian Băsescu

Elena Udrea și Ioana Băsescu apar din nou în faţa judecătorilor în dosarul alegerilor prezidenţiale din 2009. ​Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă, astîăzi, apelul formulat de inculpaţii din dosarul finanţării capaniei electorale a lui Traian Băsescu din 2009.

Pe lângă Ioana Băsescu și Elena Udrea au formulat apel la sentinţele primite  Victor Tarhon, Ioan Silviu Wagner şi Gheorghe Nastasia. Elena Udrea a fost condamnată în primă instanţă la 8 ani de închisoare, iar fiica lui Traian Băsescu, Ioana, la 5 ani de închisoare.

Cele doua au fost condamnate la ani grei de puscarie, in prima instanta
Cele doua au fost condamnate la ani grei de puscarie, in prima instanta

Dan Andronic, achitat

De asemenea, în acelaşi dosar, Dan Andronic, acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, a fost achitat de către judecători.

În plus, Victor Tarhon, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru luare de mită, fostul secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului Gheorghe Nastasia a fost condamnat la 6 ani de închisoare, iar Ioan Silviu Wagner, director general al Oil Terminal, acuzat de delapidare, a primit trei ani de închisoare cu suspendare.

Ioana Băsescu, bună de plată

Ioana Băsescu şi Ioan Silviu Wagner trebuie să plătească suma de 119.000 lei către SC Oil Terminal.

În plus, instanţa a menţinut măsura asiguratorie instituită asupra bunurilor  fiicei fostului președinte, Ioana Băsescu. De asemenea, instanţa judecătorească a decis să fie confiscate de la Elena Udrea sumele de 691.029,63 lei şi 918.864 lei, reprezentând mita, precum şi suma de 305.118 lei.

Elena Udrea, cu bunurile sub sechestru

În plus, menţine măsura asigurătorie instituită asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea Elenei Udrea. DNA a cerut o condamnare de 12 de închisoare pentru Elena Udrea şi 15 ani pentru Ioana Băsescu.

În luna mai a anului 2017, procurorii Direcției Naționale Anticorupție i-au trimis în judecată la instanţa supremă pe fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, pentru instigare la luare de mită şi spălare a banilor. În acelaiș dosar a fost trimis în judecată și fostul secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului Gheorghe Nastasia, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea Victor Tarhon, pentru luare de mită, Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului preşedinte Traian Băsescu, suspectă la instigare, la delapidare şi instigare la spălarea banilor şi pe Ioan Silviu Wagner, director general al unei societăţi comerciale cu capital majoritar de stat. Acesta din urmă este judecat pentru delapidare.

Ce bani s-au folosit pentru campania prezidențială

Procurorii DNA au menţionat în rechizitoriu că în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, s-au colectat sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală care apoi au fost folosite pentru plata unor servicii prestate în campania electorală a lui Traian Băsescu.

Urmăriți Impact.ro și pe