Elena Udrea rămâne în spatele gratiilor. Ultima cale de atac i-a fost respinsă de ÎCCJ

Mihnea Tălău 23.09.2022, 15:51
Elena Udrea rămâne în spatele gratiilor. Ultima cale de atac i-a fost respinsă de ÎCCJ

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins, vineri, excepția de constituționalitate formulată de Elena Udrea, precum și apelurile împotriva deciziei penale pronunțată în Completul de 5 judecători. Aceasta era ultima cale prin care fostul ministru putea fi eliberat. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs în termen de 48 de ore de la pronunţare.

Înfrângeri în instanță pentru Elena Udrea

Conform deciziei pronunțate vineri, s-au respins ca inadmisibile cererile de sesizare a Curţii Constituţionale a României cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 432 alin. (1) şi (4) din Codul de procedură penală, formulate de către  Tudor Breazu şi Elena Gabriela Udrea .

Instanța obligă contestatorii la plata sumei de câte 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

O altă decizie a magistraților Curții Supreme este de respingere, ca inadmisibile, a apelurilor declarate de Tudor Breazu, Rudel Obreja şi Elena Udrea împotriva deciziei penale nr. 41 din data de 7 aprilie 2022, pronunțată de Completul de 5 Judecători Penal.

Apelanţii sunt obligați la plata sumei de câte 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Decizia pronunțată vineri în acest dosar este definitivă.

Ministerul Justiției reacționează. „Suveranitatea națională nu a fost vândută”

Elena Udrea a fost condamnată pentru infracțiuni de corupție

Elena Udrea a fost condamnată pentru infracțiuni de corupție săvârșite în perioada 2010-2012, care au legătură cu administrarea fondurilor publice de către Ministerului Dezvoltării și Ministerul Economie.

Udrea a luat decizia de a organiza Gala Bute în 2011, după discuții cu președintele Federației Române de Box, Rudel Obreja, iar, ulterior, le-a cerut subordonaților din Ministerul Dezvoltării să caute soluții pentru finanțarea meciului, „urmărind obţinerea unor beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute”, susțin procurorii DNA şi judecătorii care au dictat sentința finală.

Magistraţii mai spun că „sumele de bani obținute de Udrea au intrat fie nemijlocit în patrimoniul ei (în numerar ori prin plata unor bunuri și servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de ea (Organizația București a unui partid și Rudel Obreja)”. Fostul demnitar a fost acuzat și condamnat pentru 3 infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea unor fonduri europene.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...