Decizia în dosarul Elenei Udrea, amânată pentru 29 iunie. La ce au recurs avocații fostului ministru pentru a o elibera din închisoare

Ioana Bucur 22.06.2022, 15:49
Decizia în dosarul Elenei Udrea, amânată pentru 29 iunie. La ce au recurs avocații fostului ministru pentru a o elibera din închisoare

După aproape o săptămână petrecută în spatele gratiilor, în penitenciarul Târgșor din județul Prahova, Elena Udrea este din nou în așteptarea deciziei magistraților. Fostul ministru al Turismului nu și-a pierdut speranța că va scăpa de condamnarea de șase ani primită în dosarul Gala Bute, iar decizia va fi anunțată în cursul zilei de miercuri, 22 iunie 2022. La ce au recurs avocații săi în încercarea de a o elibera din închisoare.

Elena Udrea așteaptă decizia magistraților

Update miercuri, 22 iunie 2022, ora 15:45. Pronunțarea în recursul în casație introdus de Elena Udrea a fost amânată din nou, pentru data de 29 iunie. Prin această cale extraordinară de atac, Udrea cere eliberarea din închisoare, ea fiind condamnată la 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”.

ŞTIREA INIŢIALĂ

După decizia instanței din Bulgaria, Elena Udrea a fost extrădată, fiind preluată de autoritățile române și transferată la penitenciarul Târgșor, unde a început ispășirea condamnării de șase ani și jumătatea primită în dosarul Gala Bute.

Din spatele gratiilor, fostul ministru nu a renunțat la luptă, avocații săi acționând în continuare pentru eliberarea sa. Aceștia au depus o serie de solicitări potrivit cărora fie să se suspende efectele deciziei, fie să se transmită întrebări preliminarii Curții de Justiție a Uniunii Europene sau sesizarea Curții Constituționale a României cu excepții de neconstituționalitate. Răspunsul magistraților este așteptat în cursul zilei de miercuri, 22 iunie 2022. Dacă va fi favorabil, Elena Udrea ar putea să fie eliberată temporar.

Apărătorii Elenei Udrea au depus mai multe cereri prin care vor să obțină suspendarea temporară a efectelor deciziei definitive din dosarul Gala Bute.

„Vrem să vedem dacă nu a intervenit dezincriminarea pentru fapte de abuz ce se sancționează ca și contravenții. Ea a comis fapta dar prin încălcarea unei legislații pentru care legea prevede sancționarea cu amendă”, a explicat avocata Silvia Uscov.

Elena Udrea, în așteptarea deciziei magistraților. La ce au recurs avocații fostului ministru pentru a o elibera din închisoare
Elena Udrea. Foto: Inquam Photos/ George Calin

Primul mesaj din spatele gratiilor

Duminică seara, pe pagina de Facebook a fostului ministru a apărut primul mesaj transmis de Elena Udrea de când a ajuns în penitenciarul Târgșor. De data asta, Udrea nu a vorbit despre condițiile încarcerării sau despre dorul de familie, ci despre rejudecarea dosarului Gala Bute.

„Cine se teme de rejudecarea Galei Bute?

Am citit motivarea halucinantei Decizii a ICCJ prin care DOAR MIE, dintre toate cazurile similare, mi s-a respins dreptul a fi rejudecată legal în dosarul Gala Bute, și sunt uluită de argumentele pe care cei 4 judecători le aduc pentru respingerea contestației mele în anulare. Dacă această motivare ar fi fost făcută de judecători de la cea mai mică judecătorie din țară, poate cineva le găsea o scuză. Dar ea este asumată de judecători de la cea mai înaltă instanță din România, Înalta Curte de Casație și Justiție, și, chiar de către niște judecători pe care eu îi consider dintre cei profesioniști! (…)

Toate motivarea poate fi rezumată așa: Nu vrem să aplicăm legea în cazul lui Udrea, pentru că, dacă este rejudecată, este posibil să ne scape!

Da, așa este! Dacă dosarul Gala Bute este rejudecat de către judecători independenți, singura soluție posibilă este ACHITAREA MEA!

Nu uitați, este vorba despre dosarul în care singurele probe în acuzarea mea sunt declarațiile celor 3 denunțători, care au rămas liberi ca urmare a acestor declarații mincinoase!”, este o parte din mesajul publicat pe pagina de Facebook a Elenei Udrea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...