Elena Udrea, gest cu subînțeles la ieșirea din închisoare. Motivul pentru care fostul ministru s-a prezentat personal la ÎCCJ în această dimineață

Ana Anitoiu 20.03.2023, 12:01
Elena Udrea, gest cu subînțeles la ieșirea din închisoare. Motivul pentru care fostul ministru s-a prezentat personal la ÎCCJ în această dimineață

Elena Udrea a făcut un gest cu subînțeles la ieșirea din închisoare. Avocata ei a dezvăluit motivul pentru care fostul ministru al Turismului și Dezvoltării Regionale s-a prezentat personal, luni dimineață, la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).

De ce s-a prezentat Elena Udrea la ÎCCJ

Avocata Elenei Udrea a spus că fostul ministru a ales să participe fizic la ședința de judecată de luni dimineață, deoarece a fost vorba despre ultimul termen de judecată și ultima cale de atac. Fosta blondă de la Cotroceni s-a prezentat la ÎCCJ pentru a contesta din nou pedeapsa pe care a primit-o în dosarul Gala Bute.

„Fiind ultimul termen de judecată și ultima cale de atac, cred că a considerat să fie prezentă fizic pentru a aduce ÎCCJ mai multe aspecte pe care nu le putea aduce prin videoconferință”, a explicat avocata fostului ministru.

„Acele doamne judecător fuseseră și în completul care judecase contestația în anulare. Având în vedere că în contestația în anulare deja se dezbătuse chestiunea deciziei CCR pe completele de 5 judecători și în această contestație la executare readucem în discuție această chestiune nu puteau să participe la judecată”, a mai spus avocata Elenei Udrea, întrebată de ce fostul ministru e depus cerere de recuzare pentru două judecătoare din complet.

Elena Udrea a răbufnit din spatele gratiilor. O altă afacere a fostului ministru a ajuns pe mâinile DNA. „Am dovezi”
Elena Udrea. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ce gest a făcut Elena Udrea

Elena Udrea s-a prezentat la ÎCCJ îmbrăcată în negru. Întrebată dacă acesta este doliu pentru Rudel Obreja, avocata ei a spus: „Bineînțeles”.

Fostul ministru execută o pedeapsă de 6 ani primită în dosarul „Gala Bute”. Sentinţa de condamnare definitivă a fost dată în iunie 2018 şi confirmată în aprilie 2022, prin respingerea unei contestaţii în anulare. Elena Udrea a ajuns în Penitenciarul Târgșor pe 16 iunie 2022, după ce a fugit mai întâi în Costa Rica, iar apoi în Bulgaria.

Pe 17 martie, Elena Udrea a publicat un mesaj pe pagina ei de Facebook. Fostul ministru a scris că Rudel Obreja a fost înmormântat, după ce „justiția abuzivă și ilegală a statului paralel l-a omorât” ca să o bage pe ea în pușcărie. Fostul președinte al Federației Române de Box a murit pe 12 martie, după o luptă cu o boală gravă.

„A fost reîncarcerat pe data de 7 aprilie 2022, pentru că ÎCCJ a refuzat să aplice decizia numărul 685/2018 a CCR și a respins astfel rejudecarea legală a dosarului Gala Bute. Cei care aplicaseră această decizie în toate cazurile similare, în cazul meu și a lui Rudel Obreja au încălcat-o. Astfel am rămas cu o condamnare abuzivă, nelegală, dată în anul 2018 de niște judecători puși cu mâna și dovediți ca făcând parte din „Statul Paralel„, condus de binomul Coldea-Kovesi.

ÎCCJ are ocazia să corecteze abuzul grav făcut în dosarul Gala Bute care a dus la moartea campionului Rudel Obreja și, de asemenea, să repună Constituția și drepturile fundamentale ale omului pe locul de frunte pe care trebuie să le ocupe în orice stat de drept adevărat.

Luni, 20 martie, ÎCCJ judeca contestația la executare pe care am formulat-o încă din luna mai a anului trecut. Atunci am cerut să se constate că executam o pedeapsa ilegală cu încălcarea Constituției, a drepturilor fundamentale (CEDO și CJUE) și a dreptului intern și, deci, că suntem în penitenciar în mod abuziv. Mai este o șansă pentru a fi restabilita dreptatea însă, din păcate pentru Rudel Obreja, după moartea sa.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...