Elena Udrea, din nou în fața magistraților. Pentru ce acuzații grave trebuie să dea ea explicații

Stan Filon / 22.09.2020, 12:47
Elena Udrea, din nou în fața magistraților. Pentru ce acuzații grave trebuie să dea ea explicații

Elena Udrea ajunge din nou în fața magistraților! Fostul ministru al Turismului este audiat de magistrații de la Curtea de Apel București în dosarul în care este judecată pentru instigare la luare de mită şi spălare de bani.

Elena Udrea, audiată la Curtea de Apel București, în dosarul campaniei prezidențiale din 2009

Dosarul în care este audiată marți Elena Udrea are legătură cu finanţarea campaniei electorale de la alegerile prezidenţiale din 2009. DNA i-a trimis în judecată, în iulie 2017, pe Elena Udrea, Ioana Băsescu şi Dan Andronic în dosarul privind finanţarea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2009.

Elena Udrea eraa în momentul acela ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului și a fost direct implicată în campania lui Traian Băsescu, candidat la alegerile prezidenţiale din 2009. Aceasta a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la luare de mită (două fapte) şi spălare a banilor (cinci fapte).

Elena Udrea, audiata la Curtea de Apel Bucuresti, in dosarul campaniei prezidentiale din 2009
Elena Udrea, audiata la Curtea de Apel Bucuresti, in dosarul campaniei prezidentiale din 2009

Udrea spune că beneficiarul afișelor pentru referendum a fost poporul român

În acelaşi dosar, Ioana Băsescu, notar public, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu, este acuzată de instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor, iar Dan Andronic – de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului. În dosar mai sunt judecaţi Gheorghe Nastasia, fost secretar general al Ministerului Dezvoltării, Victor Tarhon, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, Ioan Silviu Wagner, la data faptei director general al companiei Oil Terminal.

“Nu există bani care s-ar fi schimbat în cash, dar s-au plătit niște panouri publicitare pentru campania de la referendum, mesajul a fost “Vino și tu la referendum”, a declarat Elena Udrea.

Întrebată dacă a fost audiat şi fostul preşedinte Traian Băsescu, Elena Udrea a declarat: “N-avea de ce pentru ca dânsul nu e parte, dar eu pun o întrebare simplă: cine este beneficiarul, cine a fost beneficiarul acestor sume plătite? Că nu a fost vorba de un candidat, că nu a fost campania pentru Traian Băsescu, a fost campania pentru referendum, este foarte interesant de identificat pentru că la o infracţiune trebuie să existe şi un beneficiar, cine a fost beneficiarul acestor mesaje afișate pe panourile respective! În cazul referendumului, poporul român!”.

Procurorii spun că banii pentru campanie prezidențială din 2009 proveneau din evaziune fiscală

Procurorii DNA susţin că, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală, care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campanie.

“Legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare. Remiterea foloaselor infracţionale s-a disimulat prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă”, arată DNA.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI