Elena Ceaușescu a fost implicată într-un grav accident rutier. Trauma de după a urmărit-o toată viața. Autorităţile au făcut tot posibilul să țină totul secret

Ana Anitoiu 02.11.2020, 13:10
Elena Ceaușescu a fost implicată într-un grav accident rutier. Trauma de după a urmărit-o toată viața. Autorităţile au făcut tot posibilul să țină totul secret

Elena Ceaușescu a fost implicată într-un grav accident rutier. Ce a urmat a fost incredibil. Însă, autorităţile au făcut tot posibilul să țină totul secret față de români.

În ce accident rutier a fost implicată Elena Ceaușescu. Ce i s-ar fi întâmplat

Accidentul rutier în are a fost implicată Elena Ceaușescu a avut loc în anul 1979, când tovarășa avea 63 de ani, la ieşirea din Bucureşti spre Ploieşti, în dreptul Zoo Băneasa.

Elena Ceaușescu mergea spre Sinaia, unde soțul ei întâlnea o delegație străină. Șoferul ei ar fi fost vinovatul. Nu ar fi păstrat distanța regulamentară față de o mașină din fața lui. Și el a fost rănit.

”Au lovit din spate o maşină înmatriculată în judeţul Neamţ şi, de aici, au apărut zvonuri că a lovit-o un neamţ. Nu era nimic adevărat, era din Piatra Neamţ, nu vreun german. Şoferul Elenei Ceauşescu a avut vreo zece coaste rupte, iar pe ea a trăsnit-o rău. A fost în comă“, a povestit un medic, doctorul Valeriu Zaharia.

Bineînțeles, nimeni n-a suflat o vorbă, pentru ca românii să afle că Elena Ceaușescu a fost rănită într-un accident rutier. Însă, note secrete ale Departamentului de Stat al SUA şi ale spionajului american au consemnat incidentul.

Elena Ceausescu a fost implicata intr-un accident rutier ce a fost tinut secret. Ce i s-a intamplat
Nicolae si Elena Ceausescu

”Există zvonuri temeinice în Bucureşti că Elena Ceauşescu a fost implicată într-un accident auto sâmbătă seara, în 20 octombrie. Se spune că ar fi fost rănită şi a fost internată la Spitalul Elias. Spitalul ar fi împânzit de agenţi de securitate. Am notat că doamna Ceauşescu nu a mai apărut în public în weekend“, arăta, la data de 22 octombrie 1979, o notă secretă a Departamentului de Stat al SUA.

”Zvonurile continuă să circule în Bucureşti că Elena Ceauşescu, soţia preşedintelui, a fost rănită într-un accident rutier şi ar fi suferit câteva fracturi de coaste. Alte relatări arată că ar fi suferit răni faciale şi ar fi avut dinţii rupţi, fiind trimisă apoi fie la Paris, fie la Viena pentru lucrări dentare şi de chirurgie plastică.

Ambasadorul francez neagă că ea ar fi ajuns în Franţa. Alţii sugerează că destinaţia ar fi fost Moscova, pe care o considerăm foarte puţin probabilă. Altă versiune a povestirii este că doamna Ceauşescu ar fi avut un picior rupt şi a fost lăsată să se recupereze acasă. În orice caz, nu a mai apărut în public din 17 octombrie. Nu mai este nevoie să spun că nu există nicio menţiune a accidentului în presa românească”, arăta o altă notă informativă, din data de 30 octombrie 1979, a Departamentului de Stat al SUA.

Ulterior, unii diplomați români au confirmat informația și faptul că Elena Ceaușescu a fost dusă în străinătate, pentru a primi îngrijiri medicale.

”În urma unei reuniuni din această dimineaţă cu diplomatul Mircea Răceanu, a fost întrebat dacă este vreun adevăr în zvonul că doamna Ceauşescu a părăsit ţara pentru îngrijiri medicale după recentul ei accident auto. Spunând că el personal nu poate afirma precis unde a fost trimisă, Răceanu a confirmat astfel că ea a păsărit ţara. A adăugat că doamna Ceauşescu a fost rănită serios”, arăta o informare confidenţială a Departamentului de Stat, de la data de 31 octombrie 1979.

Apoi, o notă secretă de la data de 19 noiembrie 1979 arăta că Elena Ceauşescu a apărut în public, la o lună de la accident. Soția dictatorului a participat atunci la o plenară ce prefaţa Congresul al 12-lea al Partidului Comunist Român. În imaginile de televiziune, ea arăta mai slabă şi avea o coafură diferită, dar fără mers schimbat ori vreo cicatrice.

Elena Ceausescu a fost implicata intr-un accident rutier ce a fost tinut secret. Ce i s-a intamplat
Nicolae si Elena Ceausescu

Un medic, către Nicolae Ceaușescu: Nevasta dumitale nu are nimic în cap

În urma accidentului a fost zarvă mare și în țară, dar într-un cerc mic de oameni. Un medic a făcut lumină în acest caz. Mai exact, Elena Ceaușescu a ajuns pe mâinile profesorului Constantin Arseni, la Spitalul Elias.

Întregul episod a fost povestit de doctorul Valeriu Zaharia i-a fost şofer şi confident profesorului său, care a făcut naveta zile în șir între Spitalul nr. 9, unde lucra, şi Spitalul Elias, unde se afla soția dictatorului.

S-au luat măsuri drastice, imediat. Străzile din apropierea Spitalului Elias au fost acoperite poliţişti, iar tramvaiele şi maşinile nu mai aveau voie să circule în acea zonă.

Diagnosticul a fost favorabil. Elena Ceaușescu avea doar un traumatism cranian, fără să necesite o intervenţie chirurgicală. Recuperarea era sigură.

Totuși, în noaptea de după accident, Elena Ceauşescu a fost transferată de urgenţă la Paris. Pe atunci, niciun spital din România nu avea computer tomograf. Celelalte investigaţii ce se puteau face – arteriografie şi ventriculografie – erau foarte riscante.

Medicul care a tratat-o pe Elena Ceaușescu a avut o șansă uriașă atunci, pe care n-a ratat-o. ”Dragă, eu am fost singurul din România care a avut curaj să-i spună lui Ceauşescu – «Domnule preşedinte, du-te şi vezi de treburile ţării, că nevasta dumitale nu are nimic în cap»“, spunea profesorul Constantin Arseni, după cum a povestit Valeriu Zaharia.

După accidentul Elenei Ceaușescu, românii au avut parte de un beneficiu. Două tomografe au fost cumpărate de urgenţă pentru Spitalul Fundeni şi pentru Spitalul nr. 9, la ordinul dictatorului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...