Elena Ceaușescu a dat „interzis” unei stații de metrou. Acum este locul preferat al sinucigașilor

Mihai Roșoiu / 20.11.2020, 13:26
Elena Ceaușescu a dat „interzis” unei stații de metrou. Acum este locul preferat al sinucigașilor

Pentru tinerii din ziua de azi pare o utopie, dar la jumătatea anilor 80 astfel de situații făceam parte din normalite. Mai marii țării aveau puterea de a schimba aproape tot ce nu le convenea sau li se părea nepotrivit. Spre exemplu, Elena Ceaușescu a interzis o stație de metrou. Nu este nici glumă și nici un moft de moment. Soția președintelui de-atunci a dorit ca stația respectivă să dispară. Acum, stația este una dintre cele mai importante de pe harta metroului bucureștean și este locul preferat al sinucigașilor.

Elena Ceaușescu a interzis o stație de metrou pentru a-i obliga pe tineri să meargă pe jos!

Elena Ceaușescu. Un nume care transmitea o teamă teribilă în timpul regimului comunist. Soția liderului României socialiste era o persoană extrem de autoritară atunci când venea vorba de idei năstrușnice, iar una dintre ele este legată de metroul din București. Oamenii care au contribuit atunci la construcția trenului subteran își amintesc că Elena Ceaușescu a ordonat ca stația de metrou Piața Romană să dispară.

Elena Ceausescu a interzis o statie de metrou in Bucuresti
Elena Ceausescu a interzis o statie de metrou in Bucuresti

Motivul, pe cât de banal, pe atât de absurd. Considerând că stațiile din zona centrală a Capitalei sunt prea dese, soția dictatorului nu a mai văzut utilitatea celei de la Piața Romană. Avea și o explicație. Elena Ceaușescu observase că de ceva vreme, tinerii din Capitală începuseră să se… îngrașe. Sau cel puțin asta era realitatea ei. Așa că a decis să elimine de pe hartă stația, care astăzi a devenit una dintre zonele preferate de sinucigași.

Soția dictatorului a fost păcălită de constructori

La auzul veștii că Elena Ceaușescu vrea să scoată stația Piața Romană din peisaj, constructorii au început să caute soluții. O povestește chiar unul dintre oamenii care au fost martori la aceste evenimente:

„Am primit comandă de la partid să excludem cel puţin o staţie din schemă, ceea ce ne era aproape imposibil pentru că şi-aşa erau puţine şi ne dădeau planurile peste cap, tehnic vorbind. Am decis să eliminăm, doar pe hârtie, staţia cea mai importantă, că ulterior să fim ”obligaţi” s-o punem la loc. Este vorba de Piaţa Romană”, a explicat Călinescu, actualul şef al direcţiei de Consultanţă Metroul S.A, potrivit Historia.ro.

Dorința Elenei Ceaușescu nu s-a îndeplinit. Oamenii au continuat să sape în secret, iar pentru revenirea stației pe harta metroului din București a intervenit mulțimea. Se spune că mii de se scrisori au sosit la sediul Comitetului Central. Oamenii au cerut expres înființarea acestei stații, iar până la urmă, cuplul prezidențial a cedat presiunii populare.

Faptul că Elena Ceaușescu a interzis o stație de metrou nu este un caz singular. De-a lungul timpului, cuplul dictatorial care a condus România vreme de 25 de ani a mai luat decizii asemănătoare, care nu au făcut altceva decât să le îngreuneze existența românilor de pretutindeni.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI