El este pacientul care a provocat incendiul de la Psihiatrie Slatina: „Are probleme psihice. Era violent”

Elena Avramescu, Alexandrina Toader 23.04.2021, 10:38
El este pacientul care a provocat incendiul de la Psihiatrie Slatina: „Are probleme psihice. Era violent”

Pacientul care a provocat incendiul de la Psihiatrie Slatina. La data de 21 aprilie 2021, un incendiu de proporții  a distrus complet parterul secţiei externe de Psihiatrie a SJU Slatina, fiind provocat de un pacient cu multiple internări în acea unitate. În privința respectării procedurilor de către personalul spitalului, ancheta se află, pentru moment, în curs.

Pacientul care a provocat incendiul de la Psihiatrie Slatina

Momentan, poliţiştii şi pompierii nu le-au dat acces liber reprezentanţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina în spaţiile afectate de incendiu. Asta pentru că o anchetă internă urmează să înceapă şi la SJU Slatina, cu scopul de a se verifica dacă au fost respectate procedurile existente pentru intervenţia în astfel de situaţii.

Prin urmare, o echipă din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a analizat mai multe documente solicitate spitalului (deoarece nici inspectorii DSP nu au avut access în spaţiile în care fac cercetări organele de anchetă). Astfel că munca anchetatorilor şi cea a responsabililor SJU Slatina va fi înlesnită de imaginile preluate de camerele de supraveghere video instalate în clădire. În plus, o astfel de cameră este prezentă şi în izolatorul de unde a pornit incendiul.

Important este că noi nu am avut victime şi cei 36 pacienţi au fost evacuaţi într-un timp record, nici intoxicaţi n-au fost. Inclusiv pacientul care era izolat în spaţiul respectiv a fost scos teafăr, nici măcar el n-a avut niciun fel de problemă, nici măcar n-a fost adus în UPU, a fost direct dus pe vechea locaţie, din strada Drăgăneşti, a spus managerul SJU Slatina, Dan Stana.

Pacientul care a provocat incendiul de la Psihiatrie Slatina
Incendiul de la Psihiatrie Slatina

„Are probleme psihice, dar nu mă pot pronunţa legat de diagnostic”

Cu privire la autorul incendiului se știu puține informații, mai precis că era un pacient violent şi că măsura izolării sale în camera specială de la parterul clădirii a fost luată chiar în acea dimineaţă pe fondul unei altercaţii pe care pacientul a avut-o cu un agent de pază. Managerul spitalului a spus că pacientul avea la el o brichetă, însă nu se știe cum a ajuns acel obiect la el.

Are probleme psihice, dar nu mă pot pronunţa legat de diagnostic. E un bărbat de 38 ani, din localitatea Scorniceşti, care vine frecvent pe acolo. Era internat de circa două săptămâni. Era violent, a avut chiar de dimineaţă o altercaţie cu un agent de pază, de aceea a şi fost luată decizia izolării lui. Doamna doctor a luat decizia de a-l izola. Procedurile sunt de verificare, ei l-au verificat, dar există nişte drepturi ale omului agreate, nu poţi să-l verifici în părţile intime, nu ai dreptul ăsta. Trebuie să facem precizarea că este o unitate sanitară, este un spital, nu este o închisoare, nu este un mijloc de detenţie, a mai spus managerul.

Se pare că încăperea în care se afla pacientul care a dat foc lucrurilor din salon era capitonată cu un material poliuretanic, iar pacientul era supravegheat pe o fereastră de vizitare, de aproximativ 20/20 cm. În plus, izolatorul avea şi o fereastră poziţionată, la o înălţime de aproximativ 2 metri. Fumul gros care s-a degajat a fost observat şi de afară, la nivelul ferestrei, iar reprezentanţii spitalului au estimat că în aproximativ 10 minute, toţi cei 36 pacienţi ai secţiei care se aflau la acel moment internaţi au fost evacuaţi, chiar și autorul incendiului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...