El este omul Papei Francisc în România. Care este rolul preotului Benoni Ambăruş, de fapt

Aurora Popa 31.03.2021, 12:42
El este omul Papei Francisc în România. Care este rolul preotului Benoni Ambăruş, de fapt

Pentru prima dată în istorie, un preot din Dieceza Romano Catolică Iaşi, va fi noul episcop auxiliar al Diecezei din Roma. Consacrarea oficială va avea loc pe 1 mai la Roma, în Basilica Sf Ioan din Lateran.

Preotul Benoni Ambăruş este omul Papei Francisc în România. Ce are acesta de făcut

Benoni Ambăruş, preot din Dieceza Romano Catolica Iasi, a fost numit episcop auxiliar al Diecezei din Roma, documentul fiind semnat de Papa Francisc pe 20 martie. Preotul va fi al saptelea episcop din aceasta dieceza si se va ocupa de cei saraci.

”Este într-adevăr o premieră, un preot român, preot din Moldova, un preot din Dieceza Romano Catolică Iaşi, va fi noul episcop auxiliar al Diecezei din Roma, dieceza Papei. Sigur, el va fi al şaptelea episcop din această dieceză şi se va ocupa de cei săraci, de cei care sunt migranţi dar şi de centrul misionar. E o surpriză pentru toţi pentru că în istorie nu a mai fost aşa ceva. Surprinderea am descoperit-o şi la monseniorul Benoni, pentru că nu se aştepta. Imediat Prea Sfinţitul Păuleţ, episcopul de Iaşi, l-a contactat, l-a felicitat pentru această numire şi bineînţeles i-au urat succes, pentru că nu este uşor în această perioadă. Consacrarea oficială va fi pe 1 mai în Basilica Sf Ioan din Lateran din Roma”, a declarat pr. Adrian Blăjuţă, purt. de cuv Dieceza Romano Catolică de Iaşi.

Papa Francisc are un reprezentant in Romania
Papa Francisc are un reprezentant in Romania

Ce rol va juca Benoni Ambăruș în România

Preotul Benoni Ambăruş, în vârstă de 46 de ani, a fost până acum directorul Asociaţiei Caritas Roma şi preot paroh al parohiei Sfinţii Elisabeta şi Zaharia din Valle Muricana.

”Această numire vine ca un semn de apropiere faţă de cei săraci. Nu a fost o astfel de funcţie ce episcop auxiliar în Dieceza de Roma îndreptat spre cei săraci, spre caritate. Cu această numire e un semn de apropiere a Papei Francisc spre cei suferinzi, spre cei săraci.  Deja Don Ben, cum este numit în Roma, de săracii din Roma, este directorul centrului Caritas Roma şi el va continua să se ocupe de această asociaţie de caritate. Pe lângă aceasta se va ocupa şi de migranţi. El este un migrant care în 2007 a devenit preot al Diecezei de Roma, cunoaşte foarte bine acest fenomen al migraţiei şi bineînţeles ceea ce priveşte parcursul acesta misionar”, spune preotul.

Benoni Ambăruș a ajutat mereu persoanele sărace

Cel care i-a fost profesor în perioada seminarului preotului Benoni Ambăruș spune că își amintește mereu de performanțele sale și înclinația spre ajutoarea persoanelor cu situații precare.

”Eram foarte îngrijorat pentru el știind de unde a plecat și am rămas teribil de frumos suprins că a luat nota maximă la Bacalaureat. A fost un lucru care mi-a atras atenția și în următorii ani de filozofie l-am urmărit cu atenție în așa fel încât atunci când s-a pus problema alegerii unor seminariști care să meargă să se pregătească în universitățile de la Roma, l-am ales întrucât mi-a dat întotdeauna dovadă de disponibilitate de seriozitate și de capacitate de a învăța cu mult succes obiectele pentru care se angajează”, a spus pr. Alois Bulai, diriginte de seminar.

Cine este Benoni Ambăruș

Preotul Benoni Ambăruş s-a născut la 22 septembrie 1974 la Somuşca – Bacău. La 1 septembrie 2018, pr. Benoni a fost numit director al Asociaţiei Caritas din Roma, unde era director adjunct din 2017.

Urmăriți Impact.ro și pe