Ei sunt cei mai siguri șoferi din România. Județele în care ai cel mai mic risc să faci accident

Anca Manolica 20.12.2022, 13:33
Ei sunt cei mai siguri șoferi din România. Județele în care ai cel mai mic risc să faci accident

Femeile sau bărbații? Tinerii sau cei mai în vârstă? Care să fie, oare, cei mai siguri și mai experimentați conducători auto? Atunci când vine vorba despre șofat, mulți dintre noi ne considerăm a fi un șofer bun. Nu se știe dacă este vorba despre mândrie sau oamenii chiar cred asta. În rândurile de mai jos, vom descoperi care sunt județele în care șoferii sunt liniștiți, iar riscul de a face accident este destul de mic.

Județele unde există riscuri mici de a face accident

Fie că te așteptai sau nu, cei mai periculoși șoferi sunt cei din București, Iași și Constanta. Nu înseamnă neapărat că sunt șoferi răi, ci pur și simplu pun, într-o mai mare măsură, siguranța rutieră în pericol. În cazul conducătorilor auto din Capitală, lucrurile sunt mai de înțeles, dacă este să ne gândim la haosul care este zi de zi în trafic.

Cei de la ASF au realizat un studiu, pe baza căruia au hotărât că procentul de daună este de 6,78% în cazul persoanelor fizice cu vehiculele înmatriculate în București, 6,40% în cazul celor din Constanta și 6,27% pentru Iași. La polul opus, cele mai mici frecvențe ale daunelor s-au înregistrat în Sălaj 3,42%, Covasna 3,15% și Harghita 2,84%.

Deloc surprinzătoare sunt și statisticile în cazul persoanelor juridice. Din două motive: în primul rand, majoritatea șoferilor nu își îngrijesc mașina de serviciu la fel ca pe cea personală și în alt doilea rând aceste autovehicule sunt conduse mult mai mult.

Accident mașină avariată
Accident mașină avariată

Ce spun statisticile în cazul persoanelor juridice

Potrivit Daily Driven, în cazul persoanelor juridice, procentul cel mai mare de daune s-a înregistrat în județele Iași, Galați, Dolj, Ilfov și Cluj, cu peste 11%. De partea cealaltă sunt județele Botoșani, Harghita, Hunedoara, Caraș Severin, Călărași, Covasna și Sălaj. Astfel, se pare că Iași este lider clar în ambele categorii, în timp ce Sălaj, Covasna și Harghita se regăsesc din nou între „cei buni”.

Citește și: Soluția ciudată pentru a reduce accidentele rutiere: cum faci pietonii mai atenți la mașini

Dacă este să luăm în considerare dauna medie propriu-zisă care a fost produsa, cifrele sunt cu totul altele. Astfel, în cazul persoanelor fizice, cele mai mici daune s-au înregistrat în județele Sibiu, Cluj, București și Argeș, cu sume cuprinse între 4000 și 5000 de lei. La polul opus sunt județele Salaj și Suceava, acolo unde sunt cele mai mari daune medii, cu sume între 9000 și 10000 lei.

Cele mai multe daune de tip RCA s-au produs de către șoferii care conduc mașini cu motoare puternice. Aceștia au tendința de a apăsa mai tare pedala de accelerație și să fie mai agresivi în trafic.

De ce refuză să mai cânte Angela Similea?
Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...