VIDEO EXCLUSIV

Efectul măririlor de salarii în primării: „Guvernul a alocat 726 de milioane de lei unor localități mici din țară, cam 3000”

Gabriela del Pupo 09.11.2022, 20:23
Efectul măririlor de salarii în primării: „Guvernul a alocat 726 de milioane de lei unor localități mici din țară, cam 3000”

Efectele majorării salariilor funcționarilor din administrația locală se văd la mai puțin de o lună de la decizia guvernanților de a le mări salariile. Aproximativ 3000 de localități au cerut ajutor de la Guvern, dar nu pentru plata facturilor sau alte cheltuieli curente, ci pentru a compensa lipsa de fonduri pentru plata măririi decise la începutul sesiunii parlamentare. Impact.ro a abordat acest subiect cu deputatul Alexandru Kocsis care a punctat faptul că, spre deosebire de argumentația inițială, această mărire nu a urmărit atragerea de specialiști, ci doar o compensație pentru angajații care fac deja parte din sistem.

„Guvernul a alocat 726 de milioane de lei unor localități mici din țară, cam 3000 de localități”

În condițiile în care administrațiile locale se confruntă cu probleme, ușor de anticipat pentru această iarnă, privind plata facturilor pentru instituțiile aflate în subordine, mărirea salariilor tuturor angajaților din primării a venit cu un cost neanticipat. Prin urmare mii de primării din țară s-au adresat Guvernului, care în lipsă de resurse a folosit Fondul de Rezervă. Sumele prevăzute în acest fond sunt destinate exclusiv situațiilor de calamități naturale sau celor de urgențe imediate. Totuși, iată că o decizie politică devine argument pentru accesarea acestor fonduri.

„O să vă dau și niște anomalii. Acum două săptămâni , Guvernul a alocat 726 de milioane de lei unor localități mici din țară, cam 3000 de localități, bani care nu sunt folosiți în majoritatea lor pentru investiții, o mare parte din acești bani se va duce pentru a acoperi costurile cu salariile din administrația locală. Inclusiv salariilor primarilor și viceprimarilor care au crescut prin votul parlamentarilor din Coaliția majoritară în urmă cu o lună de zile.”, spune Alexandru Kocsis.

„Prioritatea numărul unu a acestei Coaliții a fost să crească salariile primarilor și viceprimarilor”

Alexandru Kocsis argumentează cheltuirea iresponsabilă a banilor prin faptul că aceste primării care gestionează un număr mic de locuitori nu au proiecte de invesiții urgente care să necesite, ca în cazul calamităților naturale, intervenție imediată și costisitoare. Fondurile de urgență de la Guvern sunt, de altfel, destinate strict pentru astfel de situații și în nici un caz pentru compensarea unor creșteri salariale aprobate de Parlament care ar fi trebuit fi prevăzute în bugetul pe anul acesta.

„În urmă cu o lună de zile prioritatea numărul unu a acestei Coaliții a fost să crească salariile primarilor și viceprimarilor, înaintea tuturor celorlalte categorii din țara aceasta care poate au nevoie de măriri și poate au câștiguri salariale mai mici decât au primarii și viceprimarii. Nici nu se pot face teoretic angajări, pentru că sunt blocate posturile, dacă avem nevoie să atragem specialiști, vă dau exemplu, ca să vedeți tip de anomalie a anului 2022 în România. În Hunedoara există o comună, comuna Batrâna, care are 97 de locuitori, dintre care doar vreo 80 locuiesc permanent în acea comună, care a primit 110 mii de lei acum 2 săptămâni prin Fondul de Urgență al Guvernului, pentru a acoperi plata salariilor în mare parte. Comuna are un primar, un viceprimar și are 16 angajați.”, spune deputatul Forța Dreptei.

 

 

„S-au acumulat în perioada 2020-2022 aproximativ 600 de milioane de de lei. Pentru această sumă nu avem bani”

Primarul Capitalei este îngrijorat pe cu totul alt sistem de bugetare a administrației locale, mai exact cea care asigură serviciile de termoficare pentru marea masă a populației. Ca și anul trecut datoriile primăriei către Termoenergetica sunt consistente iar compania ar putea decide să negocieze furnizarea serviciilor la anumite costuri. Prioritățile edililor locali nu sunt în concordanță cu alocarea fondurilor pentru anumite proiecte se pare.

„Am achitat ieri o factură de 115 de milioane de lei, ceea ce reprezintă subvenţia plătită de Municipalitate pentru gigacalorie pentru lunile aprilie, mai, iunie, iulie şi august 2022.
În acest moment am ajuns la zi cu plățile aferente subvenției pentru termie.
În perioada următoare va ajunge la scadenţă şi factura aferentă lunii septembrie, în valoare de 24 de milioane de lei, care va fi plătită în decembrie împreună cu factura pentru luna octombrie, după ce ne intră cotele din impozitul pe venit.
Vom încheia anul 2022, așa cum s-a întâmplat și în 2021, cu subvenția plătită integral.
Din diferențele între prețul real și și tariful stabilit de ANRE s-au acumulat în perioada 2020-2022 aproximativ 600 de milioane de de lei. Pentru această sumă nu avem bani în buget, așa cum am avertizat încă din octombrie 2021.
𝗙𝗮𝗰 𝗱𝗶𝗻 𝗻𝗼𝘂 𝘂𝗻 𝗮𝗽𝗲𝗹 𝗹𝗮 𝗚𝘂𝘃𝗲𝗿𝗻 𝘀𝗮̆ 𝘀𝗽𝗿𝗶𝗷𝗶𝗻𝗲 𝗖𝗮𝗽𝗶𝘁𝗮𝗹𝗮 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗮 𝗽𝘂𝘁𝗲𝗮 𝘁𝗿𝗲𝗰𝗲 𝗰𝘂 𝗯𝗶𝗻𝗲 𝗱𝗲 𝗮𝗰𝗲𝗮𝘀𝘁𝗮̆ 𝗶𝗮𝗿𝗻𝗮̆.
Reamintesc că banii pe care Primăria Capitalei i-a plătit pentru termie au fost în jur de 700 de milioane de lei pe an în perioada 2011-2020; în 2021 am plătit 950 de milioane de lei pe an, iar anul acesta 1,5 miliarde de lei, dublu faţă de cât se plătea până în 2020. Mai mult nu putem achita.
Bucureştiul are tot atâtea apartamente cât au toate celelalte unităţi teritorial-administrative din România la un loc, 550.000. Pentru Bucureşti, ajutorul de la Guvern a fost de 15 milioane, pentru celelate UAT-uri 800 de milioane.
Nu este vorba doar de sistemul de termoficare, ci este vorba şi de sistemul de aprovizionare cu energie electrică pentru Bucureşti, care nu poate să fie suplinit din altă parte.
Funcţionarea Termoenergetica şi a ELCEN-ului este o necesitate şi pentru asta sunt convins că, împreună cu Executivul, vom găsi soluţii.”, scrie Nicușor Dan pe Facebook.

Interviul integral poate fi urmărit în link-ul de mai jos:

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...