Efectele supraimpozitării câștigului în energie. Producătorii din sectorul regenerabilelor, apel public către premier înaintea ședinței de Guvern

Andrei Dumitrescu 01.09.2022, 15:04
Efectele supraimpozitării câștigului în energie. Producătorii din sectorul regenerabilelor, apel public către premier înaintea ședinței de Guvern

Dacă Guvernul va trece ordonanța privind supraimpozitarea câștigului, producătorii din sectorul regenerabilelor vor intra în faliment, iar România va pierde mii de MW instalați.

Într-un comunicat transmis joi, Asociația Română pentru Energie Eoliană și Organizația Patronală a Producătorilor de Energie Regenerabilă din România au făcut un apel public către premierul Nicolae Ciucă prin care îi cer acestuia să aducă modificări Ordonanței de Urgență.

„RWEA – Asociaţia Română pentru Energie Eoliană şi PATRES – Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie Regenerabilă din Romania fac un apel public către Premierul României, Dl. Nicolae Ciucă, să aprobe noua Ordonanţă de Urgenţă doar cu modificări în modul de calcul a contribuţiei de solidaritate datorate de operatorii care tranzacţionează cantităţi de energie electrică pe piaţa angro: Domnule Prim-Ministru, avem nevoie de fiecare MW instalat în capacităţile de energie regenerabilă pentru a face faţă acestei crize”, au transmis reprezentanţii acestor organizaţii.

Supraimpozitarea ar duce la falimentul companiilor

RWEA, reprezentând o putere instalată în România de 3 GW de energie eoliană, deţinută de companii precum CEZ, Enel, Engie, EDP ş.a. în urma unor investiţii de peste 5 miliarde de euro şi în acelaşi timp dezvoltatori şi furnizori de servicii conexe acestei industrii, împreună cu PATRES, care cuprinde 109 membri, producători de energie regenerabilă din toate sursele (apă, vânt, soare, biomasă) cu o putere instalată de peste 1,8 GW şi investiţii în România de peste 2,7 miliarde euro, solicită imperios premierului Nicolae Ciucă să nu aprobe măsuri care distrug investiţii şi periclitează existenţa capacităţilor de producţie de energie din surse regenerabile, de care România are nevoie mai mult decât oricând în perioada de criză actuală.

Potrivit reprezentanților, actuala formulă de supraimpozitare la câștigul pe tranzacție, stabilită în proiectul de OUG, va aduce producătorii în situația de a-și închide capacitățile de producere a energiei.

„Rezultatul imediat va fi unul dezastruos: regenerabilii vor intra toţi în faliment, iar România va pierde din capacitatea de a produce energie ieftină, curată şi bazată pe resurse autohtone”, se menţionează în document.

Franta cere cetatenilor sa reduca imediat si masiv consumul de energie

Producătorii de energie regenerabilă mai susţin că energia regenerabilă nu este responsabilă pentru creşterile de preţuri pe pieţele spot dar şi angro din România.

„De-facto, energia regenerabilă, atunci când este disponibilă, ajută la calmarea şi reducerea preţului, iar România, dacă ar fi avut la acest moment o capacitate mult mai mare instalată în regenerabile, ar fi avut un preţ mai mic şi un nivel mai ridicat de securitate energetică”, au mai transmis RWEA şi PATRES.

Guvernul adoptă joi OUG privind supraimpozitarea

Guvernul se întrunește joi, de la ora 15:00, pentru a discuta modificarea compensării prețurilor la energie.

„Un subiect care ţine de agenda publică în aceste zile este cel legat de energie, de pregătirea pentru iarnă, măsurile pe care Guvernul le are în vedere astfel încât să putem să avem asigurate resursele energetice pentru iarna 2022 – 2023. Aşa cum am dispus, astăzi urmează să primesc Planul de iarnă de la Ministerul Energiei şi, desigur, mâine, în Comitetul interministerial, să avem elementele de analiză şi să avem concluziile analizei privind întreg procesul prin care vom aduce modificări la ordonanţa de urgenţă prin care compensăm preţurile la energie”, a explicat, miercuri, premierul Nicolae Ciucă, la începutul şedinţei Executivului.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...