Efectele războiului. Germania poate intra în recesiune pe măsură ce criza gazelor rusești se adâncește

Mihnea Tălău 21.06.2022, 16:02
Efectele războiului. Germania poate intra în recesiune pe măsură ce criza gazelor rusești se adâncește

Germania se poate confrunta cu o gravă recesiune în cazul în care continuă criza livrărilor de gaze rusești, a avertizat marți un organism specializat, în timp ce Suedia s-a alăturat listei tot mai mari de națiuni europene care au elaborat planuri de urgență pentru a face față unei crize tot mai grave a aprovizionării cu energie.

Implicații în criza gazelor rusești

Țările Uniunii Europene, de la Marea Baltică, în nord, până la coasta Adriaticii, în sud, au conturat măsuri pentru a face față unei crize de aprovizionare după invazia Rusiei în Ucraina, scrie Reuters.

UE se baza pe Rusia pentru până la 40% din necesarul său de gaze înainte de război – ajungând la 55% pentru Germania – lăsând un gol imens de umplut pe o piață globală a gazelor deja strânsă. Ca răspuns, unele state au revenit temporar asupra planurilor de închidere a centralelor electrice pe cărbune .

Prețurile globale la gaze au crescut vertiginos, ducând inflația în creștere și mai mare și creând o durere de cap și mai mare pentru factorii de decizie politică care încearcă să tragă Europa înapoi de pe o prăpastie economică.

De ce un embargo impotriva Rusiei este o sarcina greu de realizat. Liderii europeni se zbat intre inflatie, procente electorale si oportunitati

Plan pentru a face față unei crize de aprovizionare cu gaze

Asociația industrială germană BDI și-a redus marți prognoza de creștere economică pentru 2022 la 1,5%, revizuind-o în scădere de la 3,5% cât se aștepta înainte de război. Aceasta a declarat că o oprire a livrărilor de gaze rusești ar face inevitabilă recesiunea.

Gazul rusesc este în continuare pompat prin Ucraina, dar la o rată redusă, iar conducta Nord Stream 1 pe sub Marea Baltică, o rută vitală de aprovizionare a Germaniei, funcționează la o capacitate de doar 40%, ceea ce, potrivit Moscovei, se datorează faptului că sancțiunile occidentale împiedică reparațiile. Europa spune că acesta este un pretext pentru a reduce fluxurile.

Germania, la fel ca Danemarca, Austria, Olanda, Italia și altele, a activat prima etapă de avertizare timpurie din planul său în trei etape pentru a face față unei crize de aprovizionare cu gaze.

Ca parte a planurilor de urgență, autoritatea germană de reglementare a gazelor, Bundesnetzagentur, a dezvăluit detaliile unui nou sistem de licitație care va începe în următoarele săptămâni pentru a încuraja producătorii – în special cei care folosesc gazul în procese cu temperaturi ridicate – să consume mai puțin.

Urmăriți Impact.ro și pe