EXCLUSIV

Bomba cu neutroni, amenințarea din timpul Războiului Rece, reluată acum de ruși. Fizician: „Ar echivala cu o catastrofă”. EXCLUSIV

Alexandru Catalan 04.07.2022, 20:31
Bomba cu neutroni, amenințarea din timpul Războiului Rece, reluată acum de ruși. Fizician: „Ar echivala cu o catastrofă”. EXCLUSIV

Oficialii ruși reînvie imaginea unei amenințări de coșmar din timpul Războiului Rece de acum mai bine de patru decenii, bomba cu neutroni. Impact.ro a vorbit cu un cunoscut fizician român despre eventualele efecte ale unei asemenea grozăvii, mai puternică de 100 de ori decât o bombă convențională.

Au revenit amenințări ce păreau uitate

Rusia și oficialii săi au dovedit de mai multe ori în ultimele luni, după declanșarea „operațiunii speciale din Ucraina”, că nu se sfiesc deloc să reînvie amenințări dintre cele mai dure ale Războiului Rece, cel care la finele anilor 80 a opus țările capitaliste dezvoltate în frunte cu Statele Unite ale Americii, blocului comunist condus de răposata URSS, și care a părut pentru multă vreme că poate paraliza pentru decenii bune viața omului.

În ultimele ore, au revenit în prim plan amenințări care păreau a fi demult uitate, cum ar fi cele legate de efectele uneia dintre cele mai cutremurătoare bombe realizată cândva de mâna omului, cea cu neutroni.

Totul a plecat de afirmațiile recente ale lui Anton Alihanov, guvernatorul enclavei rusești Kaliningrad, care nu s-a sfiit să afirme că sancțiunile economice pregătite de Rusia pentru Lituania din cauza restricțiilor impuse de conducerea acestei țări baltice asupra tranzitului de mărfuri în regiunea sa ar putea provoca la fel de multe pagube precum „o armă neutronică”.

Efectele devastatoare ale bombei cu neutroni
Bomba cu neutroni, efecte devastatoare

„În opinia mea, răspunsul economic al Rusiei față de țările baltice este o măsură mult mai eficientă și extrem de distructivă, comparabilă cu armele cu neutroni. Rusia poate face să dispară jumătate din economia lituaniană”, a amenințat guvernatorul rus.

Reacția sa, extrem de dură, survine la nici trei săptămâni după ce Lituania a decis să nu mai permită existența vreunui tranzit feroviar de pe teritoriul său spre cel al enclave ruse Kaliningrad.

„Bomba cu neutroni, o veritabilă nebunie”

Impact.ro a discutat despre acest subiect cu cunoscutul fizician Nicolae Victor Zamfir, în prezent vicepreședinte al Academiei Române.

„Bomba cu neutroni era o veritabilă nebunie în anii de sfârșit ai Războiului Rece. Efectele ei sunt mai mult decât periculoase. Deși nu e sectorul meu principal de cercetare, vă pot spune că bomba a fost inventată tocmai pe ideea distrugerii în masă. În fapt, bomba cu neutroni asta și urmărește cu predilecție, distrugerea țesuturilor vii. Adică se poate spune că ocolește materia și atacă ființele umane!”, a precizat el pentru impact.ro.

Fostul director al programului românesc legat de dezvoltarea laserului românesc de la Măgurele susține că o asemenea idee, care „nu distrugea materia, ci oamenii, poate fi oricând periculoasă”.

„Sincer, sper să fie doar o declarație pe un ton belicos, așa cum am mai întâlnit în ultima vreme, fiindcă punerea ei în aplicare ar echivala cu o catastrofă”, a adăugat academicianul.

Bomba cu neutroni, de o sută de ori mai puternică decât una convențională

Bomba cu neutroni sau bomba cu emisie crescută de radiații, cum mai este cunoscută, este un tip special de armă termonucleară, care folosește fuziunea pentru a amplifica emisia de radiații mult peste limita considerată normală.

Specialiștii o consideră de cel puțin o sută de ori mai puternică ca orice bombă convențională, prin puterea sa aparte de distrugere. Americanii au testat-o în urmă cu peste 60 de ani. Pe urma lor au călcat și rușii, dar și francezii, ultimii anunțând că au realizat-o în 1982. Fosta Germanie de Vest s-a temut mult timp că ar putea deveni ținta atacurilor bombelor cu neutroni ale rușilor.

Cea mai recentă referire la efectele folosirii unei asemenea bombe datează din 2006, atunci când postul de televiziune Al-Jazeera a lăsat să se înțeleagă că americanii ar fi folosit un asemenea dispozitiv în 2003, asupra aeroportului din Bagdad. Postul a prezentat o emisiune în care diverși martori relatau cum o substanță necunoscută a ars mai mulți soldați din Gardă Republicană irakiană, lăsând însă perfect intactă infrastructura aeroportului. Americanii nu au comentat niciodată aceste relatări.

Urmăriți Impact.ro și pe