Eduard Novak a lăudat în presa maghiară ordinul prin care obligă echipele să folosească cel puțin 40% sportivi români. „Este vorba de interesul sportului românesc”

Sorin Barbu 12.07.2022, 16:23
Eduard Novak a lăudat în presa maghiară ordinul prin care obligă echipele să folosească cel puțin 40% sportivi români. „Este vorba de interesul sportului românesc”

Eduard Novak a semnat un ordin prin care obligă echipele din România să folosească 40% sportivi și români și s-a pus rău cu cluburile, în special cu unele din fotbal. Ministrul Sportului a explicat foarte bine decizia la noi în țară, dar a acordat un interviu în presa maghiară în care a explicat beneficiile ce vor fi aduse de această inițiativă.

UPDATEEduard Novak este contrazis după interviul din Nemzeti. Ministrul a spus că decizia lui nu încalcă dreptul european pentru că sportivii nu au contract de muncă, ci unul sportiv, dar președintele Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării l-a contrazis.

„Opinia ministrului este eronată din punct de vedere juridic. Curtea de Justiție a Uniunii Europene în cauza Bosman, respectiv în cauza Olympique Lyon versus Newcastle, spune că atunci când o activitate sportivă are caracterul unei activități salariate sau al unei prestări de servicii remunerate, nu contează tipul de contract încheiat.

În cazul sportivilor semiprofesioniști sau profesioniști, aceștia sunt considerați lucrători care desfășoară o activitate economică”, a explicat Csaba Asztalos pentru gsp.ro.

Eduard Novak, interviu în presa maghiară despre celebra decizie „40%”

Eduard Novak a semnat un ordin de ministru prin obligă echipele să folosească 40 la sută sportivi români. Decizia intră în vigoare încă din acest sezon, iar federațiile sunt obligate să-l implementeze. Mai multe cluburi au criticat această decizie, la fel și unele federații. Eduard Novak s-a întâlnit cu Răzvan Burleanu și a încercat să-i explice beneficiile pe care le va aduce această decizie, dar a acordat și un interviu în Nemzeti, în care a vorbit pe larg de acest subiect.

„În fotbal, proporția jucătorilor autohtoni e de 65%. Nu este o problemă atât de mare ca în volei, de exemplu. Oricum, e doar un regulament general. Pe baza lui, Federațiile trebuie să elaboreze regulamentele specifice fiecărui sport.

Sunt cluburi, mai ales la handbal, unde 90% din lot e format din străini. Ele trebuie să înțeleagă că nu e vorba doar de interesele lor, ci e vorba și despre interesele sportului românesc”, a declarat Eduard Novak.

Mai multe cluburi se pregătesc să dea în judecată Federația Română de Fotbal în momentul în care va impune în regulament această decizie. CFR Cluj este unul dintre ele, pe motiv că se încalcă dreptul la muncă și că este vorba de discriminare. Ministrul a explicat de ce nu este vorba de așa ceva.

„Există Federații care și-au dat seama deja de aceste lucruri și au modificat deja regulamentele, așa cum s-a întâmplat în baschet. Nu există pericolul să încălcăm legislația UE. Majoritatea au contracte sportive, nu contracte de muncă”, a transmis Novak, conform Nemzeti Sport.

Răzvan Burleanu a spus după întâlnirea cu Eduard Novak că cea mai mare problema este că decizia se dorește a fi implementată în sezonul care începe în câteva zile.

Talentat încă de mic!
Urmăriți Impact.ro și pe