EDITORIAL. PSD își desemnează aspiranții la demnități de vârf

Dan Mlădinoiu 22.10.2020, 14:41
EDITORIAL. PSD își desemnează aspiranții la demnități de vârf

În anii ’70 citeam cu nesaț “Spectacolul lumii”, carte a prozatorului Ioan Grigorescu. Descopeream frumusețile și particularitățile unei scene a vieții cu ineditul și farmecul ei mereu volatil, pe un fond de multe ori milenar. Nu aveam cum să prevăd că peste ani țara mea îmi va oferi o multitudine de fapte și personaje adesea în discordanță cu ce întâlnisem în paginile tomului menționat.

România este ținutul statal din care Caragiale a fugit exasperat

O țară, în majoritatea ei locuită de netoți, opaci la carte, cu vizibil divorț între creier si vorbă, amnezici, cu fosfor neînsemnat la gămălie și care fac veridică axioma conform căreia contrariul prostiei nu este inteligența, ci bunul simț. Mai exact lipsa acestuia. Se vede cu ochiul liber pe peste trei decenii.

Câtă dreptate avea dl. Andrei Pleșu, discipolul ilustrului Constantin Noica, atunci când constata că România este ținutul statal din care Caragiale a fugit exasperat, unde Eminescu și-a pierdut mințile, elitele i-au fost ucise în temnițele comuniste și în care nu au mai vrut să revină Eliade, Cioran, Eugen Ionescu, George Enescu. Țara din care pleacă mereu tineri excepționali și nu doar ca să se căpătuiască, țara care furnizează Europei milioane de muncitori cu ziua, prost utilizați și prost plătiți la ei acasă!

PSD se pregateste pentru alegerile parlamentare
PSD se pregateste pentru alegerile parlamentare

Fiu de căpetenie securistă, degrabă vărsătoriu de sânge la colectivizare

De aceea, tot ce se întâmplă acum sunt șrapnelele unor fitiluri aprinse în 1989. “Insecta” comunistă, Iliescu, și-a depus ouăle, ce aveau să ajungă și în ograda de la Cornu a epigonului său Năstase. Din ele au eclozat o promoție de vertebrate vorace, de tip ciocoi, mici cu cei mari și mari cu cei mici. Toate adepte a unei pustiiri fără precedent de bunuri naționale.

Toată lumea știe, se apropie alegerile parlamentare. Se fac liste, ca pentru butelii, din timpul lui Nicu Gângavu. Tot soiul de jivine cupide pentru care onoarea este un moft, iar conștiința un breloc chinezesc de doi lei. Mulți dintre pretendenții la fotoliul de demnitar se dau cine nu sunt, fără a cugeta o clipă că vor plăti diferența.

Dacă PSD a avut în ultimii ani o orchestră de petarde gen Nicolicea, C. Ștefănescu, Rădulescu AK – 47, Șerban Nicolae, în dreptul cărora mitocănia era un hit și care n-a făcut decât să le explodeze debaraua celor trei roze înmănunchiate, acum s-a gândit să dezinfecteze distribuția. Astfel, a adus în primele rânduri câteva faruri, de teamă să nu dea încă o dată cu galioanele în stânci. S-a propus, în deschidere, ieșirea la rampă a unor doctori.

Unul, fiu de căpetenie securistă, degrabă vărsătoriu de sânge la colectivizare, celălalt aproape de Premiul Nobel pentru Medicină, cu tema testării virusologice, în stradă, cu poliția în proximitatea cobailor. Mai sunt cam doi, trei medici pregătiți să-și arunce stetoscoapele, precum primii lamelele si microscopul, pentru un loc la masa celor spilcuiți. La urma-urmei sunt oameni, nu? De ce nu ar pohti la claponi aburinzi, șoferi cu șapcă la scară, plus “n” beneficii. Vorba lui Iuliu Maniu către Seniorul Coposu: “Apăi, Cornele dragă, să nu uiți niciodată că lucraăm cu oameni, nu cu îngeri”.

Titus Corlățean, sabotorul Diasporei

Din “menajeria” pesedistă cocoțată pe locuri eligibile mai fac parte Marian Mina (finul lui Bădălău), chiparosul discotecar, Eugen Teodorovici, fost ministru de Finanțe, responsabil pentru OUG 114/2018, care a cotonogit grav mediul de afaceri, Titus Corlățean, sabotorul Diasporei, Adrian Solomon și Ioan Stativă, autori ai unei incalificabile atitudini xenofobe la adresa unui biet vânzător la un fast-food, fiindcă a avut nesăbuința să le atragă atenția că nu poartă mască într-un spațiu închis în plină pandemie, fapt pentru care nu au fost pedepsiți niciodată.

Arhiducele de Vrancea, eternul Oprișan, după 30 de ani în fieful cutremurelor românești, se pare că va urma unde de șoc spre parlamenție, deaorece, așa cum a declarat: “ Eu nu am probleme de cinste sau integritate”. Păi, nu? Merită voievodul! El este mai onest, drept dârz și viteaz decât medievalul trident – Gelu, Glad, Menumorut.

Cataloagele cu “admiși” se află în plină constituire. Cu siguranță vom mai întâlni nume cu rezonanță ale unor avizi de demnități, ce deschid largi porțile hoției, corupției macro, escrocheriilor, abuzului de putere, celui în serviciu etc. așa cum se tot întâmplă. Adică ale unui arsenal de unelte penale destinat îmbuibării.

Nici nu va fi dificil. Românul are clare reflexe de subordonare. Nu e prea sprințar la minte și suferă de dezabuzare. Se va continua traiul în leasing. Pentru plebei. Este timpul unei indemolabile certitudini: trebuie să ne scumpim prețul de cetățean. Pentru aceasta e nevoie de doar două pârghii esențiale – informația și mintea.

Urmăriți Impact.ro și pe