Editorial Dan Mlădinoiu

EDITORIAL. PNL a reușit să-și smulgă penele

Dan Mlădinoiu 26.09.2021, 14:13
EDITORIAL. PNL a reușit să-și smulgă penele

Congresul de ieri al liberalilor a deschis, dar a și ferecat multe uși în politica românescă. Victoria lui Florin Cîțu asupra competitorului său la funcția de președinte al partidului mi-a oferit senzația unui film cu final cunoscut.

Am văzut un “meci” a cărui cotă la casele de pariuri era de 1.01 în favoarea actualului premier. Această cifră a apărut odată cu discursul fățiș partizan al șefului statului rostit înainte de startul scrutinului. O partidă în care arbitrul îi spune unei echipe: “Jucați, vă garantez succesul”!

Președintele Iohannis nu ar fi trebuit să uite (nici nu cred că l-a cuprins amnezia) că Ludovic Orban l-a adus de la Sibiu cu intenția de a-l numi prim-ministru. Este un autentic produs PNL. De aceea nu s-a simțit deloc confortabil atunci când în sală se striga “demisia”.

Liberalii de astăzi nu și-au dezmințit trecutul. Acela al unei puternice, dar vizibile trăsături fragmentare, facționiste. Să nu uităm de solidele structuri radicale dintre Ion Brătianu și C.A. Rosetti, care nu i-a împiedicat pe cei doi să dea curs unor diferende, în pofida faptului că Ion Ghica părea a fi șeful formațiunii politice. Altefl spus, așchia nu sare departe de trunchi, iar consecvența se află la loc de frunte. Nimic nou sub soarele românesc postdecembrist. Au fost consemnate rupturi în PD și PSD. Ca la noi.

Ieri, la Romexpo, diferența de aproape 1.000 de voturi dintre Cîțu și Orban a pecetluit un interes de grup ce va prima în fața gravelor probleme cu care se confruntă cetățenii. PNL a probat că este un partid al primarilor. Edilii deconcentratelor au fost cadorisiți a priori de către șeful suprem al bugetului național. În contrapartidă cu voturi. Lor li s-au adăugat cu rol crucial președinții de organizații din țară. Aceștia și-au ales cu penseta și i-au adus încolonați la concursul din Capitală pe oamenii de încredere, motivați, siguri în ștampilarea pe Cîțu.

Congres PNL
Congres PNL

Miza era una uriașă. Dacă Ludovic Orban și-ar fi apropiat succesul, ar fi devenit premier, în vreme ce adversarul său urma să răsfoiască benzi desenate cu Superman în Cișmigiu. Politicianul cu peste trei decenii de acest “sport” în raniță afirma în timpul desfășurării ostilităților: “Nu-mi amintesc ca Florin Cîțu să se fi consultat cu cineva vreodată”.

Propoziția confirmă spusele lui Mișu Negruțoiu fost președinte și șef al numitului la ING Bank: “Nu este în stare (Florin Cîțu-n.r.) să lucreze în echipă. Ia decizii de unul singur și de cele mai multe ori nepotrivite”. Astea au fost motivele pentru care l-a concediat.

Deși discursul veteranului liberal a fost unul net superior celui al contracandidatului său, grupul ce l-a susținut era numeric inferior decât al lui F. Cîțu. În numai cinci luni, PNL a pierdut enorm în intențiile de vot. Aproximativ opt procente. În România de azi nimeni nu mai e interesat de doctrine, nu le mai urmează, ci de beneficiile aduse de către unul sau altul dintre candidați. Postulatul este valabil pentru toate partidele.

De notat că ieri la Romexpo s-a votat în ziua record a anului la infectări covidiene – 7667. Odată cu validarea lui Florin Cîțu, PNL a intrat într-o viroagă, într-un culoar strâmt cu barieră la capăt. Poate că asta s-a urmărit. Vrerea de a coborî unele partide, pentru ridicarea altora. Cât se poate de posibil ca perdanții să înființeze alte grupări politice.

Urmează cel puțin o săptămână de paranteză, după luni de acolade. Timp în care PNL-ul lui Florin Cîțu va tatona întoarcerea USR PLUS în coaliție. O himeră. Duetul politic bicefal nici nu vrea să audă de o asemenea ipoteză. De altfel, s-a exprimat în acest sens: “Refacem alianța, dar fără Cîțu”.

Criza politică aflată în derulare va fi urmată potențat de una economică. Cu timp de expirare necunoscut. Cel puțin până în primăvară, dacă nu mai mult, niciun partid, cu excepția nevoită a cuplului PNL-UDMR, nu se va încumeta să-și asume guvernarea. Ar însemna un autodafé.

Firește, unda de șoc a congresului liberal va influența prin ricoșeu traiectoria USR PLUS. Mai cu seamă că puțin scontatul succes al lui Dacian Cioloș din primul tur de scrutin al formațiunii nu va face decât să radicalizeze atitudinea față de PNL.

În acest moment, PSD numără suficient peste 30% din opțiunile politice. Fără să schițeze un gest. Asistă satisfăcut la un anunțat fiasco liberal. Ce motiv ar avea să se alieze cu PNL? Nici măcar nu a fost întrebat dacă își dorește așa ceva. Socialiștii se vor juca așa cum vor voi cu FlorinCîțu și eventualul său guvern minoritar. Mai mult, el are dușmani și în interiorul partidului. Atunci, calculul e simplu: îl lăsăm să-și rupă gâtul cu pandemia, prețurile, inflația, facturile etc.

Oricum, lucrurile nu se vor așeza prea curând pe o platformă a liniștii și echilibrului. A vorbi despre 2024 este ca și cum România s-ar gândi să construiască prima navă cosmică. Totuși, proaspătul victorios ne spunea ieri că obiectivul lui ca președinte PNL este câștigarea tuturor scrutinelor din 2024, iar dacă îl va rata se va retrage din conducerea liberală. A blufat “la cald”, cum spun fotbaliștii. După părerea mea, trecerea lui în conservare se va produce mult mai devreme.

Tot domnul Cîțu, vizibil fericit după numărarea voturilor, afirma: “Nu a fost o campanie, ci o mișcare”. Probabil. Însă una browniană, cu puternică forță distructivă. O ultimă remarcă. Una care spune multe. Îi aparține învinsului de la Romexpo: “Din momentul de față între Ludovic Orban și Klaus Iohannis nu mai există niciun parteneriat”. Partidul Național Liberal nu va coborî sub 15%, dar acest număr reprezintă fundul crevasei în care singur a plonjat.