Editorial Dan Mlădinoiu

EDITORIAL. Nuiaua liberală

Dan Mlădinoiu 21.08.2021, 14:10
EDITORIAL. Nuiaua liberală

Peste o lună și un echinocțiu, PNL își va încorona Mikadoul carpatin. Până atunci, “încălzirea” are loc într-o savană în care marile carnasiere liberale își caută reciproc jugularele cu incisivi de lapte după intrarea în relax a jivinelor cu blană purpurie. Cutremurul din Modrogan are o magnitudine aproape neglijabilă în interesul românului de rând. Pentru că e într-o jenantă și vizibilă scădere, precum nivelul său de trai.

Sateliți liberali desprinși de stația-mamă

Arcașii din armata lui “Prin Ei Înșiși” și-au mai trimis de-a lungul timpului săgeți galbene în zalele lor albastre. Inginerul constructor, Vintilă Brătianu, ex-președinte PNL și prim-ministru în deceniul trei al veacului trecut, s-a opus proclamării lui Carol Secundul ca rege, în 1930, în urma unei îndelungate escapade de alcov cu “Duduia” Lupescu, fapt ce a dus la o scindare a partidului între tinerii liberali conduși de Ionel Brătianu și Gheorghe Brătianu, ultimul alegând să părăsească gruparea și să se pună la dispoziția monarhului bi-lepădător de sceptru și coroană. Despre Vintilă Brătianu, marele Nicolae Iorga scria: “Este un om onest, muncitor, patriot, dar iute la vădirea mâniei sale”.

Aproape imediat după scrutinul din mai 1990 desfășurat sub bagheta dirijorului în smoking ceaușist, au mai existat sateliți liberali desprinși de stația-mamă: PNL-AT (Aripa Tânără), cu Tăriceanu și Patriciu la manșă, PNL-CD (Convenția Democratică) condus de Niculae Cerveni, ca și strania creatură politică (USL) demnă de un borcan cu formol al unui muzeu păstrător de embrioni malformați.

Toate aceste evadări din firesc au sfârșit lamentabil. Mințile mărețe au scopuri, celelalte au dorințe. Nu poate fi omis primul președinte PNL postrevoluționar – Radu Câmpeanu, autor de pomină al unei inepte propuneri. Aceea de a-l transforma pe Mihai I în șeful republicii România. Așadar ce se întâmplă azi urmează elemente dintr-un cod genetic inadmirabil al celui mai vechi partid românesc (fondat în 1875), fundament ideologic pe care s-a construit România modernă.

Este vorba de instaurarea monarhiei constituționale (1866), obținerea independenței de stat (1877), ridicarea țării la rang de regat (1881), Războiul de întregire și crearea României Mari (1918) și relansarea economică de după crahul mondial din ’29-’33.

EDITORIAL. Nuiaua liberala
Florin Citu si Ludovic Orban

Nu toți combatanții au citit din doască-n doască regulile și principiile liberale

Cele două armii din Aleea Modrogan înfipte la reverele lui Florin Cîțu și Ludovic Orban își pun reciproc crose la patine. Țelul suprem, trofeul de șef la congresul din septembrie 25.

Sentimentul de vină că depind de alții (USR PLUS, UDMR) le deconectează materia superior organizată de culoare cenușie. Ideea pe care o răspândesc involuntar este că nu toți combatanții au citit din doască-n doască regulile și principiile liberale. Sunt neînstare să priceapă că nu mărul care cade într-un cap, ci capul în care cade fructul duce la descoperirea gravitației.

Forță, care, deocamdată, urmând legile fizicii îi trage în jos accelerat, spre o notă de subsol, așa cum oglindesc sondajele de opinie. Ca urmare directă, încep să sufle astmatic, fără să vrea, în pânzele pesedismului multilateral dezvoltat. Grupare ce se ghiftuiește cu smile-uri cu paranteze până la urechi. Se bate pe burtă, râgâie a prea plină de sine și asistă entuziasmată la procesul de cosmetizare cu drujba a Coaliției. Fără să miște un deget. Filmul la care privesc este mut, pentru că actorii sunt surzi la realitate.

Miza politică este mare

Miza politică e mare. USR PLUS presează, pe bună dreptate, pentru reforme în justiție, principala promisiune dinaintea ultimelor alegeri. După “spectacolul” grotesc din 10 august 2018, președintele Iohannis a rostit public că în trei zile vinovații vor plăti greu în instanțe.

Au trecut trei ani și totul e soft. Desființarea SIIJ (Secția Specială de Investigare a Infracțiunilor din Justiție), căreia UDMR i se opune fățiș și modificarea Legilor Justiției sunt îngropate într-un grup de lucru, conform unei legi a lui Murphy care spune că, dacă nu vrei să rezolvi ceva, înființează o comisie.

În sânul USR PLUS se vede cu ochiul liber indignarea punerii la fezandat, până la calendele grecești, a reformelor în justiție. Economic vorbind, premierul Cîțu ne spunea acum două zile, cu o emfază nedisimulată, că PIB-ul țării a crescut cu peste 13 procente, comparativ cu aceeași perioadă din 2020, fără să ne amintească faptul că anul trecut România se afla într-un lockdown strivit de bocancul pandemiei.

Inflația a decolat până la 5%, prețurile s-au umflat în pene, pârjolind buzunarele românilor, însă la recenta rectificare bugetară li s-au alocat partidelor 220 de milioane de lei. De parcă mâine am fi părtașii unui turnir electoral.

În urmă cu doi ani, Coaliția, la unison, bătea încruntată cu pumnul în masă, exprimându-și dezacordul față de traseismul politic. Nu poate fi trecută cu vederea cooptarea “rubinului” Dan Vîlceanu la timona Ministerului Economiei. Un pasager cu junioratul petrecut în cantonamentul PSD adus pe imbatabilul criteriu al prieteniei cu premierul în funcție. Un drumeț din al cărui rucsac se zăresc o sumedenie de afaceri cu statul a devenit chezașul economiei de piață. Formidabil! Suficent iz de control judiciar. Nu e vorba de nepotism sau mătușism, ci de mamism, cea care i-a dat viață încheind contractele.

PNL pare tot mai vizibil un partid în care unii vor și nu pot, alții pot, dar nu vor. Dacă membrii lui privesc către sud, peste Dunăre, Bulgaria cu un regim de centru dreapta se află la un pas de al treilea episod al alegerilor anticipate. Tot după o sarcină trasă de un rac, o broască și o știucă. Cândva un falnic stejar, PNL este astăzi clar un biet pom modificat genetic în laboratoare sovietice. De fapt, o nuia ce ar trebui să aibă în vedere o altă regulă a hazliului Murphy: “Nimic nu reușește mai bine ca eșecul”.

Urmăriți Impact.ro și pe