Editorial. Doi frați pătați – gripa și Covidul

Dan Mlădinoiu / 07.11.2020, 16:17
Editorial. Doi frați pătați – gripa și Covidul

Gripa și Covidul. Exceptând alaiul de negaționiști mai rebeli decât Che Guevara în adolescență, pentru care tot ce este evident le declanșează reacții anti-contra, mânați de scenarii conspiraționiste, înregimentați în oastea războinicilor SF, este clar că cel mai înCORONAt virus, cu certificat de naștere emis în Wuhanul chinez, există și dă cu spray letal peste omenire.

Doi frați pătați – gripa și Covidul

La fel de adevărat, răceala și gripa sezonieră îi pot fi aliați. Ultima poate deveni un inamic virulent dacă nu e administrat, însă nu în toate cazurile. El conține tulpini de virusuri gripale inactivate, care odată injectate în organism stimulează sistemul imunitar, producând anticorpi. Trebuie știut că aceste ajutoare externe se cer reînnoite anual, din cauza tulpinilor ce se modifică.

Data producerii vaccinului este 1933, la cinci ani după ce bacteriologul scoțian, Peter Fleming, descoperea că mucegaiul tratat cu respect științific devine Penicilină, un autentic revoluționar în medicină.

Revenind, vaccinul antigripal nu protejează omul de Covid-19. Mi-am întrebat un vechi prieten, medic reputat, dacă cel mai în vogă criminal în serie este influențat ori poate conlucra cu gripa. Răspunsul a fost afirmativ, deși mai este mult de învățat în acest moment despre virusul- gâde și că este prematur pentru etalarea unor concluzii certe.

Gripa si Covidul

Acest lucru se poate schimba pe măsură ce aflăm mai multe date și detalii de la persoanele infectate care au avut forme ușoare ale maladiei. A fost totuși decelat un aspect în relația Covid- gripă sezonieră. Anume, cei atinși de pandemia cu origine asiatică prezintă un risc scăzut cu 50% de a contracta gripa și invers.

În afară de acest adevăr demonstrat, instinctul de conservare, informațiile în avalanșă rostogolite de media și rețelele de socializare, termometrele zgârcite în numărul de gradații pozitive îi determină pe majoritatea românilor să recurgă la suficiente măsuri de protejare a organismului.

Fiindcă tot vorbeam de rețelele de socializare, diseminarea de-a dreptul agresivă a atenționării propuse de guvern pentru ocrotirea populației prin vaccinarea antigripală e pe cale să devină superfluă, deoarece respectivele flacoane sunt mai dificil de găsit decât legendara Atlantidă. Nu afirm că e de prisos îndemnul grijuliului nostru Executiv, ci că în curând va deveni desuet. Adică prin ianuarie viitor. Până atunci, foarte mulți părinți solicită cu disperare vaccinul cu pricina, de multe ori în zadar.

Una din rețelele de care pomeneam mai sus ne prezintă un țanțoș și bărbos fante, Costel, împreună cu o tuciurie Lili și o fată imobilizată într-un cărucior cu rotile care ne arată victorioși plasturii aplicați pe recentul vaccin alături de îndemnul de a le urma pilda. Caraghios!

Apropos de reclame stupide, pruducătoare de potențări ale hipertensiunii arteriale. Am văzut de curând, răsfoind un anuar american, o fotografie unde celebrului star Elvis Presley i se injecta o doză de vaccin antipoliomelitic. Grimasa ce se dorea zâmbet forțat al regelui Rock’n’Roll-ului era jalnică. Tot despre promovările publicitare difuzate tv. Industria farmaceutică mondială reprezintă o redutabilă și nesățioasă mașină de făcut bani. Toate bune. Pentru ei.

Însă, nimic mai neinspirat și cauzator de neaoș “folclor” atunci când, să spunem, într-un El Clasico Real- Barca, ecranul îți este violat de o nenorocire de supliment alimentar, cu nume de fosilă răposată în Jurasicul Superior.

După părerea mea, formula lecuitoare a cancerului este demult aflată. Dar se află mai abitir păzită decât Federal Reserve, pentru că nu s-ar mai vinde hapurile din țepi de urzici, pastile conținând rumeguș de arțar indonezian și nici capsule îndesate cu rădăcini de cactus veșted.

Fi-va eradicat și Covidul. Nu se știe când. Nu și-a făcut numărul, nu i-a sunat ceasul. Până atunci, cei cu frica în sân sunt îmboldiți să se injecteze antigripal. Atât putem, atât facem.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI