Editorial. Casa Albă și ai săi 220 de ani

Dan Mlădinoiu 03.11.2020, 14:23
Editorial. Casa Albă și ai săi 220 de ani

O construcție cu semnificație aparte, esențială pentru tot ce se petrece pe Planeta Albastră, împlinește astăzi 220 de ani. Tânără pentru istorie comparativ cu grandioasele Luvru sau Buckingham Palace, însă cu evenimente capitale și locatari de seamă, cu nimic mai prejos decât monarhii francezi și britanici.

Casa Albă și ai săi 220 de ani. Istoria acesteia

Este vorba de edificiul cu adresa 1600 Pennsylvania Avenue NW, Washington DC, și se numește Casa Albă. Titulatura de White House îi aparține lui Theodore Roosevelt. Este reședința oficială și principalul loc de muncă al președinților Statelor Unite. Construită între 1792-1800 în stil georgian, din gresie vopsită în alb de către arhitectul irlandez din South Carolina, James Hoban, la inițiativa primului șef de stat al “Lumii Noi”, George Washington.

Cel dintâi care s-a instalat în ceea ce avea să devină unul dintre centrii nervoși de anvergură mondială a fost John Adams. A locuit aici o scurtă perioadă, fotoliul fiindu-i preluat de către Thomas Jefferson, omul ce a conceput  planurile aripilor de est și de vest ale clădirii.

Piesa de rezistență, de imagine, a Casei Albe este fără drept de apel Biroul Oval, camera oficială a președinților americani. Creat în 1909, în timpul administrației William Howard Taft, are patru uși și este asociat direct în mentalul națiunii cu președinția în sine.

The Oval Office s-a constituit în gazda unor evenimente de excepție, de trăiri de gravitație, atunci când au fost difuzate live emisiuni televizate pentru toată suflarea națională. De pildă, ca atunci când Richard Nixon (din nefericire, protagonistul negativ al scandalului Watergate) a vorbit la telefon cu astronauții de pe Apollo 11, tânărul John F. Kennedy prezenta informațiile despre criza rachetelor cubaneze din 1962, Ronald Reagan, președintele care adresa compatrioților mesajul cu privire la explozia în spațiu a navetei Challenger sau George W. Bush jr., adresându-i-se poporului în seara fatidicei zi 9/11.

Casa Alba si ai sai 220 de ani
Casa Alba

Pasionații de arhitectură pot afla despre Casa Albă că are șase etaje și o suprafață cu puțin peste 5.000 de mp. De asemenea, măsoară 22 m înățime, deține 132 de camere și 35 de băi în cele două caturi supraterane. Se mai adaugă 147 de ferestre, 412 uși, 8 scări, 3 lifturi, 5 bucătării.

Mai important decât orice sunt personalitățile de prim rang, hotărâți și principiali șefi de stat, care au făcut din țara luată în custodie un lider politic, economic, industrial, militar, tehnologic și cultural al lumii. Președinții Washington, Adams, Jefferson, Lincoln, Eisenhower, Kennedy, Roosevelt, Obama, și lista poate continua,  nu au avut decât un crez profund: o Americă de care să fie mândru orice cetățean al ei. Toți sub flamura unei legi supreme, juste, ferme și aplicate fără putință de tăgadă: Constituția. Această icoană a țării-continent este cea mai veche scrisă din lume și funcționează neîntrerupt de 228 de ani de la adoptarea sa, servind ca model multor state.

Preambulul ei, în special cele două cuvinte (“noi, poporul”) este unul din cele mai menționate laitmotive, de o importanță majoră, deoarece arată că acesta nu vine de la un monarh, ci de la însuși poporul. La fel de relevant e faptul că funcționează, ca un ceas elvețian de primă firmă, pe o suprafață a țării însumând 10 milioane de mp, rămânând  valabil, fără excepție, pentru o populație ce depășește 320 milioane oameni.

Constituția este sfântă în orice stat. Din Maine până în California și din Oregon în Florida. Găsesc identic de prețuit ideea că în primul amendament al Constituției, din cele 28 atașate în cei peste 200 de ani de funcționare, sunt net subliniate, ca fiind intangibile sau interpretabile libertatea de exprimare și cea a presei.

Scriam la început că reședința președinților americani este din gresie albă. Precum numele și aspectul Casei. Nu cred că se găsea o culoare mai asortată cu întinderile ninse ale Alaskăi, siajul navelor spațiale din programul Apollo către Univers, gulerul vulturului de pe sigiliul prezidențial (cu înscrisul E PLURIBUS UNUM), maioul lui “Air” Jordan, ploaia parașutelor cu militari, alimente și muniții din WW2, vasul cu zbaturi zugrăvit de către Mark Twain despicând apele unui nesfârșit  Mississippi, maiestuoasa Miss Liberty din pragul de bun venit al New York-ului, actul Proclamației de Independență, podoaba capilară a lui George Washington, tulpinile mestecenilor din Colorado.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe