Editorial Alin Buzărin. Se raportează vaccinări la hectar

Alin Buzărin 19.01.2021, 20:17
Editorial Alin Buzărin. Se raportează vaccinări la hectar

Nu sunt antivaccin, ci dimpotrivă. Dar senzația e că ne aflăm într-un plin comunism al vaccinării biruitoare la orașe și sate. Vreau să mă vaccinez anti-Covid-19, dar disciplinat, când mi-o veni rândul, fără fanfară, pozări și Photoshop care să-mi amelioreze bicepșii. Vârstnic încă nu sunt, boli cronice n-am, nu îndeplinesc nici celelalte criterii. M-aș putea agăța de calitatea de jurnalist, dar ar fi incorect față de colegii care efectiv fac teren, în timp ce eu scriu editoriale de-acasă.

”Nu văd prin vaccin o aliniere cu lumea”

Nu văd prin vaccin o aliniere cu lumea, nu mi-e teamă că aș putea fi văduvit de anumite privilegii, că mi s-ar închide niște granițe și la un moment dat mi s-ar desena pistă separată, pentru nevaccinați, pe aleile parcului. Văd prin vaccin o împuținare a șanselor Covidului de a-mi provoca neplăceri, îl privesc din punct de vedere pur medical, fără conotații sociale. Mi-am vaccinat regulamentar copiii când erau mici, cățelușa și motanul, la școală nu chiuleam când ne făceau gamaglobulină, împotriva hepatitei, așa că și acum înțeleg perfect ce înseamnă acest act de imunizare.

Observ însă că zilnic se pun poze cu politicieni vaccinându-se, apar fluvii de imagini cu centre de vaccinare deschise în foste cantine, aprozare, cizmării, case de bătrâni, săli de jocuri mecanice. Curg torente de informații cu președintele Iohannis care a participat la sfeștania unui megacentru de vaccinare la Romexpo. Trec doar câteva ceasuri și se revarsă cascade de știri despre premierul Cîțu care ne spune voios, ca un brigadier al anilor cincizeci, care e procentul de vaccinați la minut, cât de bine funcționează site-ul pe care te poți programa (aici are dreptate, am încercat, programarea electronică a unor rude în vârstă a fost o formalitate de durata câtorva minute).

Editorial Alin Buzarin. Se raporteaza de vaccinari la hectar
Editorial Alin Buzarin

”Insistența poate avea efecte contrarii celor dorite”

Ne mai zice Florin Cîțu ca un propagandist neostenit al serului și seringii că, dacă până în septembrie nu va fi vaccinată jumătate din populația țării, guvernul pe care-l conduce va demisiona! E posibil să fie nevoit s-o facă mai devreme, din cu totul alte pricini, istoria recentă ne arată că nouă-zece luni înseamnă o perioadă lungă spre foarte lungă atunci când e vorba de guvernări. Media națională se situează ceva mai jos!

Această frenezie a înfățișării și a mediatizării acelor de seringă care împung în stânga și în dreapta pe întreg cuprinsul patriei noastre, această neostenită trudă a mucenicilor imunizării riscă să ducă la altceva decât își doresc trudnicii ei înfăptuitori. Insistența și mijloacele prin care ne e propovăduită campania de vaccinare poate avea efecte contrarii celor dorite. Nu mai suntem în 1950, ca să ascultăm apologia binefacerilor colectivizării, nu ne mai încălzește cu nimic, pe fiecare în parte, câte o frază din discursul premierului care ne tot spune pe ce loc ne clasăm în ierarhia europeană a înțepăturilor intramusculare!

”Riscă să ne arunce exact în extrema cealaltă”

Suntem în 2021, folosim internetul, avem telefoane inteligente, mașini de spălat inteligente, televizoare inteligente și putem fi deranjați atunci când în această aglomerare înconjurătoare de device-uri inteligente simțim că guvernanții cred că noi am rămas ultimii proști.

Această insistență febrilă, la un pas de a deveni agasantă, riscă să ne arunce exact în extrema cealaltă, în brațele pline de țepi ale conspiraționiștilor, ale celor care cred că prin vaccin li se bagă sub piele un cip prin care sunt controlați, eventual chiar de nevastă, când se duc și ei să bea o țuiculiță în colț, ba chiar și când îi mai împinge necuratul să treacă în mod extraconjugal pragul vreunei nurlii vădane.

Concluzia e că vremea vizitelor de lucru în agricultură, pe ogoare unde știuleții erau lustruiți cu cremă de ghete, e pe cale să lase locul vizitelor de lucru în centrele de vaccinare. Din păcate, noii guvernanți ai corporatismului au, în linii mari, aceleași mijloace cu ale agitatorilor staliniști din urmă cu mai mult de jumătate de veac. Iar noi, fiecare dintre noi, ne încăpățânăm să credem c-am evoluat de la basca tractoristului care ara voios ogorul ceapist la mintea omului mileniului trei, capabil să-și dea seama singur ce e mai bine pentru el. Uneori, doar ne amăgim!

Urmăriți Impact.ro și pe
Alin Buzărin
Editorialist, un gazetar cu o vastă experianță în presa din România, Alin Buzărin semnează de două ori pe săptămână opinii și editoriale pentru Impact.ro. Cel mai probabil îl...