Editorial Alin Buzărin. Acum e prea târziu. AUR deja există. Societatea civilă dorește izolarea unui partid care e în Parlament pentru că l-au votat alegătorii

Alin Buzărin 08.02.2021, 19:22
Editorial Alin Buzărin. Acum e prea târziu. AUR deja există. Societatea civilă dorește izolarea unui partid care e în Parlament pentru că l-au votat alegătorii

De la bun început, să fie clar că nu va urma un text de susținere a Alianței pentru Unitatea Românilor! Dimpotrivă. Partidul care ne-a luat prin surprindere la ultimele alegeri adună în rărunchii săi tot ce e mai nociv și mai toxic: extremism, violență (deocamdată verbală, dar nu mai e mult până la cea fizică), neamprostie, fanfaronadă, totul în zgomot de patriotard de vânturi tricolore trase în public, să le-audă lumea. Un deputat îl face retardat pe fiul lui Ion Rațiu, George Simion urlă și amenință, iar Diana Șoșoacă, se pare nava-amiral a formațiunii, chefuiește fără mască pe niște acorduri care-i developează pasiunile ideologic-culturale:”Iohane, Iohane, ce faci tu, măi barosane?”.

Cordonul sanitar

Având pe bună dreptate senzația că AUR enervează, irită, scoate din sărite, zeci de voci reprezentative ale Societății Civile au semnat o petiție prin care solicită Coaliției aflate la guvernare (PNL, USR-PLUS, UDMR) să instituie ”un cordon sanitar” în jurul surprinzătoarei, dar vocalei formațiuni politice de dată recentă. Să-l izoleze, să înceteze dialogul cu AUR, să-l facă inoperant atât în planul imaginii, cât și al menirii sale în Parlament.

Dacă citim lista semnatarilor găsim nume importante ale vieții sociale și culturale. Andrei Cornea, Rodica Culcer, Cristian Pârvulescu, Liviu Antonesei, Anamaria Beligan, Alfred Bulai, Radu F. Alexandru. Multe dintre aceste semnături apar frecvent în peisajul presei culturale, altele ne încântă cu cărțile pe care le-au scris, din aparițiile lor televizate transpare întotdeauna inteligență, erudiție, ambele amestecate cu funciar bun-simț.

Editorial Alin Buzarin. Acum e prea tarziu. AUR deja exista. Societatea civila doreste izolarea unui partid care e in Parlament pentru ca l-au votat alegatorii
Diana Sosoaca

Ce ignoră semnatarii

Personalitățile de prim rang care au inițiat demersul vor ceva ce nu se poate face. AUR, așa cum este el, e un partid politic dus în parlament de un scor electoral de aproape zece la sută. Ales legitim, votat de sute de mii de oameni, validat de un scrutin pe care-l considerăm aprioric democratic.

N-ai cum să-i izolezi pe acești oameni, un parlamentar AUR e egal în vot și în simbrie plătită de stat cu un parlamentar al oricărui alt partid, iar a-l scoate din circulație prin invocatul (cu atâta elocință de exprimare) ”cordon sanitar” e literalmente imposibil! Ilegal, nedemocratic și la fel de toxic ca și ideea de AUR în sine!

De ce e prea târziu

E prea târziu fiindcă AUR a fost votat deja. E prea târziu și pentru că lucrurile acestea se puteau face înainte. Când membrii partidelor din atât de simandicoasa (cultural și ideologic) Coaliție puteau sesiza că globalizarea excesivă, milenarizarea agresivă, predicarea la nesfârșit a regulilor acelui sălciu ”Politically correct” atât de difuz interpretat, nu fac decât să ducă la apariția și la proliferarea unei asemenea formațiuni precum AUR. La un exces se răspunde cu altul, unei propagande violente i se răspunde cu o contrapropagandă la fel de impetuoasă.

Da, AUR e o formațiune agresivă, excesivă, zgomotoasă. Dar e creația acestei societăți care n-a știut cum să militeze pentru celălalt set de valori și-acum încearcă să distrugă ceea ce a creat fără să-și dea seama. Însă, cum spuneam, e mult prea târziu!

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI