Eclipsă parțială de Lună în România: la ce oră se produce fenomenul și de unde poate fi observat

Alexandru Ioanid 16.07.2019, 08:40
Eclipsă parțială de Lună în România: la ce oră se produce fenomenul și de unde poate fi observat

O eclipsă parțială de Lună va avea loc în noaptea de marți (16 iulie) spre miercuri (17 iulie), susțin specialiștii în astronomie. Fenomenul va fi vizibil și din România și poate fi observat timp de mai multe ore.

O eclipsă parțială de Lună va avea loc în noapte de marți spre miercuri, iar fenomenul astronomic va putea fi observat și din România. Potrivit specialiștilor în astronomie, eclipsa va începe în jurul orei 21:44. La acel moment, Luna se va afla aproape de orizontul de sud est.

Momentul maxim al fenomenului va putea fi, însă, observat după miezul nopții.

Eclipsă parțială de Lună în România

Potrivit astronomilor, eclipsa parțială de Lună va începe la ora 21:44.

Treptat, Luna va intra în umbra Pământului, începând cu ora 23.00. Atunci partea din dreapta a discului va începe să fie mai puţin strălucitoare. Intensitatea maximă a fenomenului va putea fi observată după miezul nopții, mai exact la ora 00:21.

Dacă veţi privi Luna la acea oră, veţi vedea cum partea de sus a discului este mai roşie decât partea de jos. Motivul este că ceva mai mult de 50% din discul selenar se află în umbra Pământului. Partea de jos a discului se află în penumbră şi are o strălucire mai mare”, după cum arată site-ul Observatorului Astronomic „Vasile Urseanu”.

Luna va ieşi din umbră abia la ora 02:00, iar la ora 03:18 fenomenul se încheie.

Așadar, fenomenul poate fi urmărit cel mai bine între orele 23:00 şi 02:00. Pe tot parcursul fenomenului, în dreapta Lunii se va afla planeta Saturn şi o constelaţie în formă de casă, constelaţia Sagittarius. Observatorul Astronomic din București va fi deschis pe perioada desfăşurării eclipsei, astfel că oricine poate vedea fenomenul de acolo.

Fenomenul nu este unul singular și are loc odată la câțiva ani. În septembrie 2025, din România va putea fi observată următoarea eclipsă totală de Lună, potrivit astronomilor. 

Urmăriți Impact.ro și pe