Echipele din România își iau adio de la Europa League. Când vor putea reveni

Marian Cărăvan 21.08.2020, 17:01
Echipele din România își iau adio de la Europa League. Când vor putea reveni

De acum e certitudine, echipele de fotbal din țara noastră nu mai au acces, cel puțin pentru o perioadă, într-una din competițiile organizate de UEFA. Echipele din România își iau adio de la Europa League.

Echipele din România își iau adio de la Europa League

Echipele din România nu vor mai fi primite în Europa League începând cu sezonul 2021-2022. Aceasta pentru că UEFA a creat, începând cu sezonul 2021-2022, încă o competiție intercluburi, Europa Conference League, unde vor ajunge echipele care provin din țările al căror coeficient e în afara primelor 15 de pe Bătrânul Continent. România e departe de acest pluton fruntaș, fiind acum abia pe 28, ceea ce o scoate din Europa League.

Asftel, sezonul 2020-2021 este deocamdată ultimul în care România va avea reprezentante în UEFA Europa League.

Din 2021-2022, campioana României va merge în preliminariile UEFA Champions League, astfel că lupta pentru titlu va avea o miză mare de acum. Alte trei echipe din Liga 1 vor accede în nou-înființata Europa Conference League, însă după un sistem ce va fi introdus din acest sezon.

Universitatea Craiova și FCSB sunt angrenate în acest sezon în preliminariile Europa League

Când vor putea reveni echipele din România în Europa League

În acest sezon, FCSB (în calitate de câștigătoare a Cupei României), Universitatea Craiova și FC Botoșani vor reprezenta România în Europa League. Câștigarea titlului ar trebui să devină prioritate în Liga 1, fiind singura șansă de a ajunge în Champions League sau Europa League. Cel puțin până la un nou calcul al coeficienților. Pentru 2021-2022 punctajul este închis, se calculează coeficientul pe precedenții 5 ani.

Pentru sezonul european 2022-2023 se va lua în calcul și ceea ce se va întâmpla în sezonul în curs în cele două mari competiții, Champions League și Europa League. E clar că avem nevoie de un miracol pentru a ajunge pe locul 14, pe care se situează momentan Cipru. Dar, speranța moare ultima. Calculele ne arată că dacă echipele din România ar avea un parcurs bun în următoarele două sezoane europene, am putea avea din nou o echipă în preliminariile Europa League la startul sezonului 2023-2024.

Cum se califică echipele românești în cupele europene

Liga 1 vine cu noutăți în sezonul 2021-2022. Nu doar numărul de echipe, 16 în loc de 14, ci și introducerea unui baraj pentru ultimul loc de cupă europeană sunt noutățile din primul eșalon fotbalistic al țării. Per total, România va trimite în cupele europene tot patru echipe, ca și până acum.

Interesant este că pentru ultimul loc de Conference League se va organiza un baraj. Mai întâi, primele două clasate din play-out se vor întâlni, într-o manșă unică, pe terenul celei care termină pe primul loc această fază a competiției. Învingătoarea va juca apoi pe terenul ultimei formații de loc european din play-off, iar cine va câștiga acest meci va accede în Conference League. Cu alte cuvinte, prin noul regulament, o echipă din play-out ar putea ajunge în cupele europene.

Urmăriți Impact.ro și pe