Impact LIVE

Ecaterina Andronescu, poveste neștiută până astăzi despre Adrian Năstase: „Eram la minister și am primit un telefon de la premier”

Elena Avramescu 16.06.2022, 14:21
Ecaterina Andronescu, poveste neștiută până astăzi despre Adrian Năstase: „Eram la minister și am primit un telefon de la premier”

Ecaterina Andronescu, politician român, membră a Partidul Social Democrat și președinte al Senatului Universității Politehnica din București, a fost invitată în cadrul emisiunii Impact Live, moderată de Lavinia Șandru. În discuție au fost aduse mai multe teme, însă cea care a atras cel mai mult atenția a fost legată de Adrian Năstase, pe care a detaliat-o pentru prima oară.

Ecaterina Andronescu, mărturisire despre Adrian Năstase

Ecaterina Andronescu a spus povestea înființării campaniei din școli, Cornul și Laptele, și cum aceasta a fost posibilă grație lui Adrian Năstase.

„Adrian Năstase a fost un premier extrem de profesionist. În primul rând, pentru că știa ce se întâmplă în toate ministerele, în orice ședință de guvern. Îl găseam în fiecare seară la guvern, ceea ce arăta că stă și se pregătește, și cred ca avea și consilieri care îl informau în legătură cu ce se întâmplă în ministere.

Trebuie să vă mărturisesc o chestiune, care mi se pare ușor nostimă. Când a apărut cornul și laptele, într-o duminică eram la minister, și am primit un telefon de la premier, care m-a întrebat următorul lucru: tu ai un anuar statistic, ca să te uiți ce producție de lapte are România? Avem posibilitatea să dăm câte un pahar de lapte fiecărui copil din școală?

Aveam atunci 4.300.000 de copii în toate școlile din România, fașă de 2.800.000 acum, suntem cu 1 milion și jumătate față de ceea ce aveam atunci. Sigur că am verificat anuarul statistic, nu puteam să dăm un pahar de lapte, adică 200, 250 de ml fiecărui copil, și atunci ne-am orientat în discuție cu ministrul Sănătății, ca să aflăm care este vârsta cea mai profitabilă pentru acest pahar de lapte, și s-a dus spre învățământul primar. Așa s-a născut cornul și laptele, ideea i-a aparținut lui Adrian Năstase”.

Ecaterina Andronescu, despre efectele școlii online
Ecaterina Andronescu, poveste amuzantă despre Adrian Năstase

În continuare, Ecaterina Andronescu a vorbit și despre cum autobuzele școlare introduse la acea vreme au reușit să salveze, pentru o perioadă, fabrica ARO.

„La momentul acela, rechizite dădeam la fiecare început de an școlar pentru 1 milion, 1 milion și 100 de mii de copii pentru cei care nu-și permiteau. Primeau rechizite pe un an de zile. A fost mandatul în care s-au introdus și microbuzele școlare. Atunci, 850 de microbuze s-au dus în sistemul de învățământ, toate erau de producție ARO, și ARO chiar a fost salvat de clopoțel, pentru că a supraviețuit prin intermediul microbuzelor școlare pe care trebuia să le ducem în sistemul de învățământ. Din păcate, ulterior s-a renunțat la microbuzele românești și ARO, o fabrică în care eu am fost în perioada aceea de cel puțin 3 ori ca să vad ca să văd ce se face. A fost inventat proiectul cu microbuze special pentru școlile din România și a salvat fabrica. A fost o experiență extraordinară, cea cu ARO”.

Urmăriți Impact.ro și pe