Impact LIVE

Ecaterina Andronescu, invitată specială în emisiunea Laviniei Șandru: „Traian Băsescu m-a încurajat cu Ordonanța de urgență, după care m-a făcut praf”

Elena Avramescu 16.06.2022, 13:21
Ecaterina Andronescu, invitată specială în emisiunea Laviniei Șandru: „Traian Băsescu m-a încurajat cu Ordonanța de urgență, după care m-a făcut praf”

În cursul zilei de astăzi, Lavinia Șandru o are ca invitată pe Ecaterina Andronescu, politician român, membră a Partidul Social Democrat și președinte al Senatului Universității Politehnica din București. Emisiunea începe la ora 12:00 și poate fi urmărită pe canalul de youtube Impact.

Ecaterina Andronescu, invitat de marcă la Impact Live

Subiectele abordate în cursul emisiunii de astăzi sunt variate, fiind focusate cel mai mult pe Bacalaureat 2022, pe sistemul de învățământ, dar și pe schimbările constante din Educație.

UPDATE Ecaterina Andronescu mărturisește că au fost momente în care a supărat multă lume cu deciziile luate, cum a fost, probabil, cea legată de Spiru Haret, care era într-un an electoral, anul 2009, această așa zisă Universitate atunci, pentru că între timp a revenit în parametrii normali.

„Această Universitate avea 312.000 de studenți, și 600 de cadre didactice, și asta m-a îngrozit. Atunci am avut un raport extrem de consistent în legătură cu ce se întâmplă acolo, raportul acesta l-am discutat cu domnul premier, care a spus că este foarte bine, o să susțină această ordonanță, dar să discut și cu domnul președinte, ceea ce am și făcut. Președintele Traian Băsescu m-a și încurajat, s-a dat ordonanța de guvern într-o ședință de guvern, cred că din aceeași săptămână, și a doua zi președintele a ieșit și m-a făcut praf. Este pentru prima oară când povestesc public lucrul acesta. Și sigur că am fost șocată. Ordonanța oricum a produs efecte, și așa mai departe”.

UPDATE Ecaterina Andronescu a vorbit puțin și despre perioada în care a intrat în politică, și ce a însemnat acest lucru pentru ea.

„În 1996 n-am dat bir cu fugiții, dar m-am gândit sincer că o să fiu pusă pe poziția 20 și ceva, și ca urmare o să ies din ecuația aceasta , a sferei publice, onorabil, că nu am întors spatele, dar în același timp am și ieșit din poziția asta. Am ieșit pe poziția 4, ca urmare am intrat în Parlament, în Camera Deputaților, și prima mea întâlnire cu Camera Deputaților a fost una pe care n-am cum s-o uit.

De la grupul parlamentar al PDSR-ulio de atunci am fost desemnată să fiu secretara comisiei de învățământ, erau 2 secretari acolo și împărțeam același birou cu secrtarul care venea din partea Convenției Democrate. Am intrat în birou, am spus, evident, bună ziua, și dincolo, răspunsul pe care l-am primit a fost: O să vă băgăm la pușcarie. M-am uitat în jurul meu să văd dacă mai e cineva acolo, dar nu mai era nimeni, și atunci m-am adresat și am întrebat: e prima dată când vă văd pe dumnevpastră, și cred că și dumnevoastră pe mine. Și răspunsul a fost: sunteți urmașa celor care ne-au băgat pe noi la pușcărie”.

Ecaterina Andronescu, invitata speciala in emisiunea Laviniei Sandru
Ecaterina Andronescu, invitata speciala in emisiunea Laviniei Sandru

UPDATE Ecaterina Andronescu susține că despre educație nu trebuie să vorbim doar în săptămâna în care sunt examene, despre educație trebuie să ne interesăm în fiecare zi, iar pentru acest lucru sunt responsabile instituțiile, dar și părinții, deoarece educație unui copil începe acasă, începe de la naștere, mai ales că valorile fundamentale cu care un copil pleacă în viață le achiziționează din familie. Trecând peste toate acestea, Ecaterina Andronescu a vorbit și despre senzația trăită când a fost numită prima oară ministru al Educației.

„Aveam o experiență de un an de zile de secretar de Stat, între 1995 și 1996, responsabilă cu învățământul superior, și am fost pusă într-o situație pe care mi-a fost foarte greu s-o gestionez. Știam învățământul superior, știam toate regulile, nu aveam o problema cu a-mi gestiona poziția de secretar de stat, dar, la sfârșitul anului școlar, ministrul și secretarul de stat responsabili cu învățământul preuniversitar au plecat în concediu și m-au lăsat cu circa 100 de greviști la poarta ministerului, eu necunoscând deloc învățământ preuniversitar. Și sigur că trebuia să găsesc o soluție. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să stau de vorbă cu directorii de unde veneau acești copii în această grevă, și atunci i-am chemat pe rând, și încet încet am găsit soluții în a le rezolva problemele”.

Cine este Ecaterina Andronescu

În 2004, Ecaterina Andronescu a devenit rectorul Universității Politehnica din București și tot în acel an a fost aleasă președintele Consiliului Național al Rectorilor din România. Patru ani mai târziu a fost reconfirmată pentru un nou mandat de patru ani în fruntea Consiliului Național al Rectorilor.

A fost membră PSD din 1996, iar în 1997 a devenit membră a Consiliului Național PSD, al Biroului Executiv Central și Vicepreședinte al Organizației PSD a Municipiului București, iar în 2006 a fost aleasă vicepreședinte al Partidului Social Democrat. A fost aleasă deputată în legislaturile 1996-2000, 2000-2004, 2004-2008 pe listele PSD, și senatoare în legislaturile 2008-2012 și 2012-2016, din partea aceluiași partid. În perioada 2000-2003 a fost ministru al educației.

De la data de 22 decembrie 2008 și până pe 1 octombrie 2009 a fost ministrul Educației, Cercetării și Inovării în Guvernul Boc, însă a demisionat din funcție pe data de 1 octombrie 2009, în același timp cu miniștrii social-democrați, ca un semn de solidaritate cu Dan Nica, care fusese demis de Emil Boc. Aceasta a câștigat un mandat de europarlamentar în 2012, la care a renunțat în favoarea lui Victor Negrescu., iar la data de 2 iulie 2012 a devenit din nou ministru al Educației și Cercetării, poziție pe care a deținut-o până pe 21 decembrie 2012.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...