„E țuică… O luăm și noi ca Becali”. Incapacitatea statului de a convinge mediul rural să se vaccineze. Oamenii nu au încredere în autorități

Elena Avramescu 16.12.2021, 11:26
„E țuică… O luăm și noi ca Becali”. Incapacitatea statului de a convinge mediul rural să se vaccineze. Oamenii nu au încredere în autorități

Vaccinarea împotriva Covid din mediul rural, reprezintă o adevărată provocare, mai ales că sunt localități unde rata celor imunizați nu depășește 10 la sută. Din cauza dezinformării oamenii au ajuns să spună că vaccinul îi va ucide, asffel că nu mai au deloc încredere în autorități. S-a dovedit, astfel, că statul român nu poate să găsească strategia potrivită pentru a-i convinge.

Incapacitatea statului de a convinge mediul rural să se vaccineze

O confuzie extrem de mare se găsește pe ulițele din comuna Necșești, județul Teleorman, fiind localitatea cu cea mai mică rată de vaccinare din județ, doar 12,97 la sută.

S-or mai vaccina. Acum suntem ocupați și cu porcii că am intrat în febra tăierii porcilor (…) E țuică… O luăm și noi ca Becali, beau o pălincă fac gargară cu ea și arunc virusul de se duce dracu.

Astfel că țuica este folosită pe scară largă de către săteni, împotriva oricărei tulpini de COVID-19. O discuție între un reporter Digi24 și mai mulți bătrâni din sat arată exact realitatea din prezent.

Reporter: Voiam să vă întreb dacă v-ați vaccinat împotriva Covid.
Bărbat: Păi nu am pentru ce să mă vaccinez, dacă eu nu am Covid.
Femeie: Ăla e puternic, vaccinul ăla. Mori.
Reporter: Mamaie, dar nu a murit nimeni de la vaccin.
Femeie: Ba da, a murit, aleu.
Reporter: Dar nu ar fi mai bine să aveți încredere în ce vă spune medicul decât în ce vedeți pe la diverși oameni pe la televizor?
Femeie: Nu. Încrederea o am la pastile, în rest la așa lucruri nu, nu se joacă cu viața mea.
Reporter: Și dacă fac o pastilă, o luați.
Femeie: Dacă sunt pastile, alea le iei. Le iei pe jumate măcar, dar știi că e sigur ce iei.

Incapacitatea statului de a convinge mediul rural sa se vaccineze
Vaccinarea la sate

Astfel că în campania de informare de la sate, autoritățile se bazează strict pe medicii de familie, însă aceștia lipsesc în foarte multe localități, dar și pe asistenții medicali comunitari. Ar trebui să meargă din casă în casă pentru a sta de vorbă cu oamenii și a-i convinge să se vaccineze, însă tactica aceasta este ineficientă și insuficientă.

Fără o implicare activă, proactivă a reprezentanților comunităților locale începând de la mediatorii sanitari, mediatorii școlari, asistenții medicali comunitari, medicii de familie, va fi foarte greu ca aceste informații să ajungă la beneficiari, să ajungă la fiecare om în parte, în fața porții, a spus Valeriu Gheorghiță, coordonator campanie vaccinare.

În luna martie-aprilie 2021 cam 60 la sută din populația României spunea că își dorește informații despre vaccin de la medicul de familie sau medicul curant, dacă aveau o boală cronică. Ei bine, doar 28 la sută spun că au și primit, a spus și Marius Geantă, expert politici de sănătate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...