E știrea zilei de la Banca Transilvania. Piața bancară, zguduită din temelii. Numele lui Țiriac, implicat

Iancu Andreea, Anca Lupescu 22.01.2022, 09:18
E știrea zilei de la Banca Transilvania. Piața bancară, zguduită din temelii. Numele lui Țiriac, implicat

Banca Transilvania este protagonista unei mutări importante pe piața bancară, în care este implicat și numele lui Țiriac. Anunțul a fost făcut chiar la începutul acestui an și reprezintă o nouă etapă în dezvoltarea instituției. Pasul făcut de către BT este unul strategic pentru afacere.

Banca Transilvania alături de Țiriac, o mutare importantă pentru piața bancară

Anul 2022 vine cu o etapă nouă în dezvoltarea pieței bancare, după ce Banca Transilvania și Grupul Țiriac au semnat un acord de achiziționare a companiei Țiriac Leasing. Tranzacția este prevăzută pentru prima parte a acestui an, aflându-se deocamdată în faza analizei și aprobării sale de către autoritatea competentă. Deocamdată, Țiriac Leasing îşi va desfăşura activitatea independent de Grupul Financiar Banca Transilvania, pentru ca ulterior înțelegerii finale să fie integrată acestuia.

Pasul pe care BT îl realizează prin această mutare reprezintă o strategie importantă pentru afacerea bancară, oferind un exemplu de implicare directă într-un model de afaceri de nișă precum piața auto, dar și consolidarea serviciilor de finanțare ca alternativă. Grupul Financiar Banca Transilvania va beneficia, în urma finalizării tranzacției, de expertiza echipelor celor două entități specializate în leasing financiar, de un portofoliu reunit și de o varietate extinsă a ofertei de servicii și produse derivate, potrivit economica.net.

Banca Transilvania și numele lui Țiriac, o mutare importantă pentru piața bancară
Banca Transilvania a semnat un acord cu Țiriac Leasing

Ce presupune fuzionarea BT cu Țiriac Leasing

Pentru tranzacția dintre Banca Transilvania și Țiriac Leasing, au fost implicate companiile PwC, D&B DAVID și BAIAS S.C.A., precum și Filip & Company din partea Grupul Țiriac. Extinderea orizonturilor din cadrul BT a început în 2015, când grupul financiar a achiziționat Volksbank România, urmată în 2018 de Bancpost, ERB Retail Services și ERB Leasing, respectiv de Idea::Bank, Idea::Leasing şi Idea::Broker de Asigurare, în anul 2021.

În privința Țiriac Leasing, compania se regăsește pe piața din România de mai bine de două decenii. Pe parcursul celor 20 de ani, aceasta a dezvoltat un portofoliu diversificat de produse de leasing, prezentându-și specializarea în sectorul auto. Astfel, mutarea va fi una relevantă pentru Grupul Financiar Banca Transilvania. La data tranzacției, Țiriac Leasing dispune de active în valoarea de 213 milioane de euro. Pe parcursul anilor, 37.000 de clienţi au fost finanțați prin intermediul companiei.

Totodată, compania de leasing a grupului Banca Transilvania, BT Leasing (BTL), se află pe piață de 20 de ani și a susținut peste 10.000 de clienți, încheiând 20.000 de contracte. În anul 2018, ramura din cadrul BT a fuzionat cu ERB Leasing. Activele BTL se ridică la 1,366 milioane de lei. Totodată, Grupul Financiar s-a extins chiar și anul trecut, în 2021, o altă companie de profil, Idea::Leasing, fuzionând cu Grupul BT.

Urmăriți Impact.ro și pe