E oficial! Tichete de masă și premii în bani pentru românii care se vaccinează. Când intră aceste măsuri în vigoare

Iancu Andreea 01.09.2021, 13:48
E oficial! Tichete de masă și premii în bani pentru românii care se vaccinează. Când intră aceste măsuri în vigoare

Cu un număr tot mai ridicat de cazuri de Covid-19 raportate zilnic și situații grave la secția de Terapie intensivă, Guvernul României încearcă să încurajeze vaccinarea în rândul populației cu ajutorul unor stimulente financiare. Astfel, autoritățile s-au gândit să ofere tichete de masă și premii în bani pentru românii care se vaccinează. Măsurile urmează să intre în vigoare foarte curând, de acestea urmând să beneficieze inclusiv cei care s-au vaccinate deja, înainte ca ordonanța să se aplice.

Autoritățile române oferă tichete de masă și premii în bani pentru cei care se vaccinează

Legea nr. 55/2020 urmează să fie completată cu o serie de măsuri noi, care speră să accelereze procesul de vaccinare, astfel încât România să atingă pragul propus inițial, recomandat și de către Uniunea Europeană, prin care să fie limitată răspândirea coronavirusului și să scadă numărul de cazuri grave, spitalizări și decese. Ordonanța Guvernului nr. 19/2021, publicată marți în Monitorul Oficial 834 stabilește modul în care autoritățile române oferă tichete de masă și premii în bani pentru cei care se vaccinează.

Acest act normativ se va aplica începând din 3 septembrie și vizează mai mulți români. Astfel, în primă fază, persoanele vaccinate cu schema completă (ambele doze sau doza unică) vor beneficia de o alocație de hrană în valoare de 100 de lei, sub forma unor tichete de masă, emise potrivit Legii nr. 165/2018. Aceste bonuri valorice se vor distribui prin intermediul centrelor de vaccinare, al cabinetelor medicilor de familie și ambulatoriilor de specialitate. Măsura se aplică pentru cei vaccinați complet după intrarea în vigoare a ordonanței, adică din 3 septembrie. Regulamentul de aplicare va fi publicat ulterior printr-un ordin al Ministerului Sănătății.

Autoritățile au anunțat cp oferă tichete de masă și premii în bani pentru românii care se vaccinează
Românii vor beneficia de tichete de masă și premii la loteria vaccinării

Toate persoanele vaccinate pot participa la loteria organizată de Guvern

Cea de-a doua măsură importantă, anunțată prin ordonanța Guvernului este organizarea unei loterii de vaccinare, care pune la bătaie premii în bani. Aceste premii vor fi acordate celor care s-au vaccinat cu schemă completă, iar prima extragere va avea loc în octombrie 2021. Deocamdată, ordonanța nu precizează detalii în privința premiilor, ci doar faptul că persoanele care se vaccinează se vor putea înscrie online la loterie, pe site-ul care oferă certificatele digitale verzi. Condițiile vor fi stabilite printr-un ordin ulterior al Ministerului Sănătății și al Ministerului Economiei.

Avantajul acestei măsuri este legat de faptul că toate persoanele care sunt vaccinate cu schemă completă la momentul intrării în vigoare a ordonanței, la data de 2 septembrie, vor putea beneficia de participarea la loterie, nu doar cele care s-au imunizat după acest moment.

Ca o măsură suplimentară de recompensare a tuturor persoanelor care au fost vaccinate împotriva COVID 19 se propune, de asemenea, organizarea Loteriei de vaccinare, care constă în acordarea de premii în bani persoanelor vaccinate cu schemă completă de vaccinare, se arată în nota de fundamentare a ordonanței din faza de proiect.

Aceeași ordonanță a Guvernului se referă și la recunoașterea certificatelor digitale verzi în interiorul României. Acestea vor fi utilizate pentru atestarea vaccinării, testării sau vindecării. În plus, certificatul verde, care a fost emis în baza unui test antigen rapid negativ, va fi valabil timp de 48 de ore, nu doar 24 de ore. Prevederile acestei ordonanțe vor intra, de asemenea, în vigoare din 3 septembrie 2021.